9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 271 Cevabı 2017 – 2018 Yeni Müfredat
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 271 Cevabı (Günlük)
Hazırlık
1. Genel Ağ ortamındaki blogların günlüğün yerini tam olarak tutup tutmadığını tartışınız.
- Cevap: Günlükler ve bloglar birbirilerine benzerlik gösterseler bile, bambaşka kavramlardır. Öncelikle günlükler, insanların ve yazarların özel olarak günü gününe, çoğunlukla kendileri için yazdıkları defterlerdir. Üzerlerinde tarihler açıkça belirtilir ve bu günlükler yazıldıkları zamanın zihniyetini, yazarının görüşlerini ve iç dünyasını anlamamızda büyük katkı sağlarlar. Yazarlarının niteliklerine göre edebi olma özelliğini gösterebilirler.
Bloglarda ise internet üzerinden, yine zamanı açıkça gözüken yazılar paylaşılır. Okuyucular, yazarı izin verirse bu yazılara yorumlar yapabilir, hatta başkalarıyla paylaşabilirler. Bloglar paylaşılmak için yazıldıkları için günlükler kadar içten ve saf yazıldıkları söylenemez. Mantıken yazılma amaçları edebi paylaşımlar olmadıkça edebi de olamazlar. Bloglar, günlük paylaşımlar olabileceği gibi, yemek, bilgisayar oyunu, gezi hakkında paylaşımlara da odaklanabilir, reklam yapmak için de kullanılabilirler.
2. Blog takip etmek kişiye neler kazandırabilir? Tartışınız.
- Cevap: Bloglar, yazar olsun veya olmasın insanların duygu ve düşüncelerini samimi bir dille yazarak internette paylaşması sonucu oluşan internet siteleridir. Bir bloğu takip etmek bir insanın duygu ve düşüncelerine daha yakından bakmak anlamına gerir. Ayrıca blog takibi insana birçok şey katar. Blog takibi ile sürekli yeni bilgiler öğrenirken okuma alışkanlığı da kazanılabilir. Ayrıca bloğun konusuna bağlı olarak kişisel gelişimden tutun da bilgisayar programcılığına kadar birçok şey bloglar sayesinde öğrenilebilir.