9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Ünite Roman Sayfa 142, 143, 144, 145, 146 Okuma Çalışmaları Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 5. Ünite Roman Okuma Çalışmaları Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 146 Cevabı
1. Sosyal ve kültürel değişimin aile kurumu üzerindeki etkileri neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Aile, en genel anlamıyla ‘toplumun en küçük yapı taşı’ olarak tanımlanmaktadır. Aile, bireyi ve toplumu etkileyen bir kurum olduğu gibi aynı zamanda birey ve toplumdan da etkilenen bir sosyal kurumdur. Sosyal ve kültürel değişimler aile kurumunu kimi zaman olumlu kimi zaman da olumsuz etkilemiştir. Örneğin 1950’lilere kadar var olan tarım toplumunda daha çok geniş aileler bulunurken 1950’lilerden sonra sanayileşmenin yaşanmasıyla yaygınlaşan kent yaşamında aile kurumunda değişimler yaşanmıştır. Günümüzde artık geniş aileler yerine daha çok çekirdek aile kavramı yaygınlaşmıştır. Köyden kente artan göçler, kadının iş hayatına atılması, yoksulluk, toplumsal değerler, teknoloji aile kurumunu etkileyen diğer faktörlerdir. Örneğin; son zamanlarda hızla değişen teknoloji aile kurumunu genel anlamıyla olumsuz etkilemiştir. Televizyon, cep telefonu, internetin yaygınlaşmasıyla aile içinde sosyal ve duygusal paylaşımlar eskiye oranla daha da azalmıştır. Bunun yanında akrabalık bağları, komşuluk ilişkileri de maalesef azalmıştır.
2. “Kuşak çatışması” kavramından ne anladığınızı belirtiniz.
- Cevap: Yaş farkına paralel olarak yaşanan sorunlara kuşak çatışması denir.
3. Bir roman filme alındığında o romanla film arasında ne gibi farklılıklar olabileceğini tartışınız.
- Cevap:
➜ Filmin senaryosu; dramatik kurguyu, sahne düzenini, diyalogları ve dekor değişimlerini esas alarak hazırlanmış kendine özgü tekniği olan metindir. Romanda ise dilin bireysel tarzda kullanımı çevresinde oluşturulmuş; olay, mekân, zaman, şahıs kadrosu gibi yapı unsurlarının meydana getirdiği kurgunun bir anlatıcı tarafından nakledilmesi esasına dayanır.Romanda anlatılan her şey filmde anlatılmayabilir.
➜ Filmin senaristi romanı tamamıyla sinemaya uyarlayamayacağı için romanda kırpma ve eksiltme yapabilir.
➜ Romandaki diyaloglar ile filmdeki diyaloglar birebir aynı olmayabilir.
➜ Filmdeki olaylarla romandaki olayların kronolojik sıralaması farklı olabilir.
➜ Romandaki karakterlerin fiziki ve ruhsal özellikleriyle filmdeki karakterlerin özellikleri birbiriyle tam uyuşmayabilir.
“9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 142, 143, 144, 145, 146” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.