9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Tarımdan Ticarete Ekonomi Cevapları
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Kadim Dünyada İnsan Sayfa 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 Tarımdan Ticarete Ekonomi Soruları ve Cevapları 2017 – 2018
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 84 Cevabı
Tarım ekonomisinde İlk Çağ’da hangi emek türleri istihdam edilmiştir?
- Cevap: Tarımsal üretimle beraber yerleşik hayata geçilmiş ve göçebe toplumda var olan herkesin yapabildiği her şeyi yaptığı modelden toplum içerisinde uzmanlaşmaya gidilmiştir.
Yerleşik hayata geçilmesiyle beraber güvenlik önemli sorunlardan birisi olmuştur dolayısıyla şehirlerde basit inşaat işinde uzmanlaşma olmuştur. Bu sayede şehirlere koruma duvarları inşa edilmiş, hendekler açılmıştır.
Bunun dışında elbette tarım faaliyeti yürütmek yani çiftçilik çok önemli bir faaliyetti.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 85 Cevabı
İlk Çağ medeniyetleri tarımsal üretimi artırmak için ne gibi faaliyetlerde bulunmuştur? Bir metin hazırlayarak sınıfta okuyunuz.
- Cevap: İlk çağ medeniyetlerinde tarımsal üretimi arttırmak için bazı faaliyetlerde bulunulmuştur. Mesela, Akadlar’da su kanalları yapılmıştır. Bu sayede tarım gelişmiştir. Frigyalılar, tarıma dayalı ağır cezalar çıkarmışlar ve tarımsal üretimin artmasını sağlamışlar. Aynı şekilde Urartular’da su kanalları yapmışlardır. Bu şekilde tarımsal üretimin artmasını sağlamışlardır.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 86 Cevabı
Orta Çağ Avrupası’nda feodalite egemenken Osmanlı Devleti’nde nasıl bir toprak sistemi uygulanmıştır? Bir slayt hazırlayarak sınıfta sunum yapınız.
- Cevap: İlk öncelikle feodalite bir toprak sistemi değil siyasal örgütlenme şeklidir.
Osmanlı’da toprak sistemine gelince. Osmanlı da topraklar ikiye ayrılırdı:1) Devlet Toprakları
2) Özel Mülk.Devlet toprakları ise getirdiği gelirlere göre tasnif edilirdi. Bazı toprakların gelirleri doğrudan padişaha, bazılarının ki bürokrasi de ki bazı memurlara tahsis edilmişti. Fakat genel sistemin adı dirlik sistemidir. Buna göre çeşitli topraklar askerlere bırakılırdı. Askerler buradan elde edilen gelirle hem maaşlarını almış olurlar, hem güvenliği sağlarlardı.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 87 Cevabı
Kast sisteminin Hindistan’ın siyasi birliğine etkisini yazınız?
- Cevap:Öncelikle, “siyasi birlik” ve “toplumsal birlik” farklı şeylerdir. Toplumsal birlik toplumu var eden insanlar arasında ki ilişkiyi temsil ederken; “siyasi birlik” bir devlette merkezi otoritenin varlığını işaretler. Kast sistemi, toplumsal birliği yok eden bir durumdur, zira insanlar içine doğdukları hiyerarşik basamakta yaşamak zorundadır. Toplumun sadece belli kısmıyla ilişki içerisinde olur.Siyasi birlik açısından da tam tersi söz konusudur. Kast sisteminin ağır kuralları ve bu kuralları aşmanın çok zor olması, merkezi hükümetin güçlü olmasını ve halkta başkaldırma, isyan gibi otoriteyi tehlikeye atan durumların az görülmesini sağlar.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı
İlk ve Orta çağlarda kullanılan bu ticari mekânları günümüzdeki hangi mekânlara benzetebiliriz?
- Cevap:İlk çağda ürün değişimiyle veya para bulunduktan sonra parayla işleyen pazar yerlerini bugün ki alışveriş merkezlerine ve elbette günümüz pazarlarına benzetebiliriz.Gene orta çağ da uzun yolculuklar olduğu için yol kenarlarına hanlar kurulurdu. Buralarda tüccarlar ve binek hayvanları bir iki gece kalır, dinlenirlerdi. Bu gün ulaşım gelişmiş, yollar bu kadar uzun olmasa da buraları önemli ticaret merkezlerinde ki otellere benzetebiliriz.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 90 Cevabı
İlk ve Orta çağlarda kullanılan bu ticari mekânları günümüzdeki hangi mekânlara benzetebiliriz?
- Cevap: İlk çağda kurulan pazarları, panayırları şimdiki pazarlara, çarşılara ve alışveriş merkezlerine benzetebiliriz. Nasıl ki ilk çağda bu ticaret mekanlarında her istenilen bulunuyorsa şuan da alışveriş merkezlerinde her istenilen bulunabilmektedir. Ayrıca, ilk çağdaki hanları da şuan ki otellere benzetebiliriz.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı
İpek Yolu’nun geçtiği bölgelere hâkim olan Türk devletlerini yazınız?
- Cevap:İpek Yolu, Çin’den başlayıp Anadolu’ya ve oradan da Avrupa’ya kadar uzanan bir ticaret yoludur. Burada devletler arasında ticari ve kültürel alışveriş yapılmış, medeniyetler birbirlerine bilgi aktarmıştır. Öyle ki birçok icat İpek Yolu sayesinde diğer devletlere aktarılmıştır.Türkler tarih boyunca farklı sürelerde İpek Yoluna hakim olmuş ve burada ticari faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. İpek Yoluna hakim olan Türk devletleri:– Asya Hun Devleti– Avrupa Hun Devleti– Göktürkler– Uygurlar– Karahanlılar– Gazneliler– Büyük Selçuklu Devleti
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı
Tarihî ticaret yolları yeniden canlandırılabilir mi?
- Cevap: Günümüzde teknoloji ve imkanlar geliştiği için artık ticaret yaparken firmalar çok farklı yollar kullanabiliyorlar. Ayrıca yine gelişen teknoloji sayesinde ülkeler arası ticaretler kargo uçakları ve devasa yük gemileri ile yapılmakta. Bu durumda eski ticaret yollarının canlandırılması düşük bir ihtimale sahip. Fakat yine de bu ticaret yollarını kullandırmaya özendirici çalışmalar ile tekrardan canladırılması mümkün olabilir