9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı İnsanlığın Hafızası Tarih Cevapları
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Tarih ve Tarih Yazıcılığı Sayfa 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 İnsanlığın Hafızası Tarih Soruları ve Cevapları 2017 – 2018
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 12 Cevabı
1. İnsanoğlu, geçmişte yaşanmış olayları neden öğrenmek ister?
- Cevap: Hem geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak hem de bugünkü uygarlık seviyesine nasıl geldiğini anlamak için. Çünkü geçmişte yaşanan olayları öğrenmek hem ona yeni deneyimler sunar yol gösterir hem de geçmişte yapılan hatalardan ders çıkararak bir daha o hataları yapmamayı öğrenir.
2. Tarih öğrenmek toplumsal bilincin oluşmasına nasıl katkı sağlar?
- Cevap: Bir toplum ancak birlik ve beraberlik içinde yaşarsa ayakta kalır. Bunun da en büyük yolu benzer milli değerler etrafında toplanmaktır. Bu milli değerler bayrak marş dil din gibi değerlerdir. Eğer bir toplum kendi atasını tarihini marşını ya da dilinin tarihini bilmezse en kısa zamanda yıkılmaya mecbur kalır. Bundan dolayı toplumsal bilincin gelişmesinde tarihin rolü büyüktür.
3. Günlük yaşamda karşılaşılan tarihî bilgilerin doğruluğu nasıl tespit edilir?
- Cevap:
- Tarihi bilgileri doğrulamanın bir kaç yolu vardır. Bunların başında arşivler kaynakçalar ve belgeler gelir.
- Bunların yanında bazı bilimsek metotlar kullanılmaktadır. Örneğin karbon 14 yöntemi gibi.
- Bazı bilimsel yayınlar geçmişten gelen her türlü bilgi ve belge karşılaştırılır.
- Ancak o zaman tarihi bilgiler hakkında doğruluk ya da gerçeklik üzerine konuşabilinir.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 13 Cevabı
• “İnsanlığın hafızası” sözünden ne anlıyorsunuz?
- Cevap: İnsanlığın hafızası sözünden ben kütüphaneleri ve arşivleri anlıyorum. Çünkü insanlığın ürettiği her türlü şey bu kütüphanelerde bu arşivlerde saklanmaktadır. Hatta müzeleri bile bu sınıfta kabul edebiliriz. Nasıl ki insanın hafızası vardır insanlığın da hafızası buralarıdır.
• Hafızasını kaybeden insan, geleceğini planlayabilir mi? Nedenleriyle açıklayınız?
- Cevap: Kesinlikle planlayamaz. Çünkü daha dün ne yediğini hatırlamayan insanın bundan 10 yıl sonrası hakkında bir planlama yapması pek mümkün değildir. Bu yüzden insanın önce kendi tarihini kendi hafızasını canlı tutması gerekmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı
Tarihçi ve düşünürlerin yaptıkları tanımlardan hareketle tarihin tanımını yapınız.
- Cevap: Tarih günümüze kadar ulaşan her türlü bilgi ve belgenin yeniden tarafsız ve bilimsel metotlarla incelenmesi ve insanlığın uygarlık adına ürettiği ne varsa objektif bir şekilde ortaya konulmasıdır.
Tarihin meydana gelmesinde liderler mi yoksa toplumlar mı etkilidir?
- Cevap: Liderler önemlidir. İnsanoğlu her zaman kendisine önderlik edecek her zaman iyi yönetecek insanlar sayesinde büyümüş ve toplum olarak ilerleyebilmiştir. Toplumları yönlendiren bu insanlar olmasa o toplumlar da olmayacaktır. Bundan ötürü bence liderler tarihi meydana gelmesinde önderlik etmiş toplumlar da onları izleyerek katkı sunmuşlardır.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı
Tarih biliminin yöntemi nedir?
- Cevap: Tarih biliminin de diğer bilimler gibi yöntemleri vardır. Ancak tarihî olayların aydınlatılmasında en önemli unsur belgelerdir.Doğa bilimlerinin kesin kanunları olmasına rağmen tarihin yoktur. Tarihin de içinde
yer aldığı sosyal bilimlerde bilgiye yalnızca deney ve gözlem gibi yöntemlerle ulaşılamaz. Çünkü sosyal bilimler toplumu ve insanı konu edinir.
Yukarıdaki diyalogda Halit’in sorusunun cevabı ne olabilir?
- Cevap: Böyle bir şey olması mümkün değil ama olsaydı çok ilginç şeyler olurdu. Devletleri yıkıma götüren yanlışlar olmayacak insanlar büyük kıtlıklardan dolayı göç etmeyecek ya da savaşlar çıkmayacaktı. Fatih belki İstanbul’u alamayacaktı.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı
Tarihî bir olayın aydınlatılmasında hangi kaynaklar daha güvenilirdir?
- Cevap: Birinci el kaynaklar daha güvenilirdir. Çünkü bunlar (Ana kaynak) olayın geçtiği döneme ait belge ve buluntulardır: Kitabe, abide, arkeolojik buluntu, para vb. Ayrıca Yazılı kaynaklar Tabletler, kitabeler, fermanlar, beratlar vb da daha güvenilir kaynaklardır.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı
Yukarıda isimleri ve açıklamaları verilen bilim dalları haricinde tarihe yardımcı olan başka bilim dalları nelerdir? Ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Edebiyat da yardımcı olur. Mesela o dönemde yazılan bir sözlük tarihi belge olabilir. Çünkü içinde bir çok bilgi bulundurur. Yine Kimya bilimi sayesinde bazı tarihi kalıntılar hakında çıkarımlar ve de yorumlar yapmak mümkündür.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı
“Türklerin İlk Yazılı Belgeleri’’ adlı metne göre tarih biliminin hangi bilim dallarından yararlandığı söylenebilir?
- Cevap: Edebiyat, arkeoloji, coğrafya.