Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf  Meb Yayınları Tarih Bilim Medeniyeti Cevapları

9. Sınıf  Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Bilim Medeniyeti Cevapları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite İslam Medeniyetinin Doğuşu Sayfa 167,  168, 169, 170, 171, 172 Bilim Medeniyeti Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 167 Cevabı

“İslam bir ilim dini ve onun vücuda getirdiği medeniyet, bir ilim medeniyetidir.” sözünden hareketle “İslamiyet ve bilim” ilişkisi hakkında neler söylenebilir?

  • Cevap: İslam öğretisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi akla ve bilime dayalı olmasıdır. Islam dini peygamberi Hz. Muhammed, insanları her zaman akla ve bilime teşvik etmiştir. Kur’an-ı Kerim’de bu konuda bir çok ayet bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi “Rabbinin adı ile oku!” (Alak I) ayetidir. Hz. Muhammed dinin temel gerçeklerinin öğrenilmesi için Kur’an’ın okunması ve anlaşılması gerektiğinin bilincindeydi. Bu sebepten eğitim-öğretim ve bilime oldukça önem vermiştir. Bunun en önemli örneklerinden bir tanesi Bedir Savaşı sonrası ele geçirilen esirlerden Müslümanlara okuma-yazma öğretenlerin serbest bırakılmasıdır. Hz. Muhammed ile başlayan bu dönem dört halife ile de devam etmiştir. Bu dönemde de belirli devlet kurumlarında, cami ve mescidlerde öğretime devam edilmiştir.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 169 Cevabı

Avrupalılar, Eski Yunanlıların eserlerini bin yıldan fazla bir süre ellerinde tuttukları hâlde Rönesans’ı neden çok daha önce başlatamadılar? Ulaştığınız sonuçları sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Eski Yunanlıların eserleriyle Rönesans arasında elbette bir bağ kurulabilir fakat bu organik değil bilişsel bir bağ olacaktır. Bunun dışında ellerinde bulundurmuş olmaları, eserlerde ki düşüncelere hak ettikleri değeri verdikleri anlamına gelmez. Kaldı ki bu eserlerde ki her şey “ilerici” veya “modern” değildir.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı

Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), Ay’daki büyük kraterlere genellikle bilim tarihinde önemli yeri olan bilim insanlarının isimlerini vermektedir. Bu isimler arasında yer alan Türk İslam bilginlerinden biri de İbn-i Sina’dır. Ay’daki büyük kraterlere adı verilen diğer Türk İslam bilim insanları kimlerdir? Bulduğunuz isimleri sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Özellikle yapılmış gibi tastamam daire şeklinde olan bir kratere Ali Kuşçu ismi verilmiştir.
    48 km çapında bir kratere ise Timur’un torunu ünlü gök bilimci  Uluğ Bey ismi verilmiştir.
    Bunların dışında ayda bir de Atatürk isimli krater bulunmaktadır.
    Ayrıca bir kratere Fatih Sultan Mehmet ismi verilmiştir.
    Ek bir not, Ayın kuzey yarım küresinde ki sıra dağlara Toros Dağı ismi verilmiştir.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry