9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Avrasya’da İlk Türk İzleri Cevapları
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite İlk ve Orta Çağlarda Avrasya Sayfa 104, 105, 106, 107 Avrasya’da İlk Türk İzleri Soruları ve Cevapları 2017 – 2018
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı
1. Türkler’in ilk anayurdu neresidir? Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin bu bölgelerde yaptığı kültürel çalışmalar nelerdir? Araştırınız.
- Cevap: Türk devletleri tarih boyunca mücadeleci bir milletle kaim olarak birçok devlet kurmuşlar ve savaşlara girmişlerdir. Türk devletlerinin bu özellikleri Türk milletinin şahsi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. İlk Türk devletlerindeki toplumsal yapı sosyal ilişkileri olarak töreye dayanmaktadır. Töre sosyal hukuk olarak gelenek ve göreneklerden oluşan ve zaman içinde toplumda yerleşik hale gelen kurallardır.Toplumda bir başa olan itaat söz konusudur. Devlet her şeyden önce gelmektedir. Vatan, namus meselesi olarak savunulmaktadır. Aile toplumun temel taşı olarak görülmektedir. Nesil ve soy bereketine inanılmaktadır. Önemli devlet kararları devlet teamüllerine göre alınmaktadır. Devletin payidar olması için şahsi çıkarlar da geride bırakılmaktadır.
2. İlk Türk devletlerindeki toplumsal yapının özellikleri nelerdir? Araştırınız.
- Cevap: Türkler, göçebe hayat tarzını ve bozkır kültürünü benimsemiş ve yüz yıllar boyunca hareket halinde bulunmuşlardır. Türkler bir süre sonra ana yurtlarından çıkarak dış bölgelere göç etmişlerdir. Bir millet topraklarını ancak kuraklaştığı, verimsizleştiği, dış baskılar oluştuğu veya yeni yerler fethetme amacı ile yurtlarını terk edebilecektir.
Türk toplumunda da durum bu şekilde olmuştur. Çin ve Moğol baskısı ve yeni yerler fethetme amacıyla Türkler yurtlarını terk etmişlerdir. Türk toplumu bu sayede Türk kültürünü ve medeniyetini Dünya’nın değişik bölgelerine taşımışlardır. Bölge Türkleri Orta Asya’da kalarak ilk Türk devleti olan Asya Hun Devletini kurmuşlardır.
3. Türkler, Orta Asya’dan nerelere göç etmiştir? Sonuçlarını araştırınız.
- Cevap: Avrasya, Asya ile Avrupa’nın neredeyse tamamını içine alan coğrafi bir bölgedir. Orta Asya kavimlerinin yerleşik düzene geçtiği; Türklerin, Moğolların, Slavların ve Çinlilerin yaşadığı geniş bir alan olarak kabul edilebilir.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı
Avrasya, Asya ile Avrupa’nın neredeyse tamamını içine alan coğrafi bir bölgedir. Orta Asya kavimlerinin yerleşik düzene geçtiği; Türklerin, Moğolların, Slavların ve Çinlilerin yaşadığı geniş bir alan olarak kabul edilebilir.
Avrasya coğrafyası ile günümüz Türk Dünyası arasında ne gibi bağlantı kurulabilir?
- Cevap: Avrasya, Avrupa ve Asya kıtalarının büyük bir bölgesini içerisinde barındıran, kıtalar arasındaki bağlantı bölgesine verilen isimdir. Bu bölgede yüz yıllar içerisinde bir çok farklı medeniyet hüküm sürmüş ve bu topraklarda iz bırakmışlardır. Türk toplumu bunlardan bir tanesidir. Ana yurdundan kopan ve yeni yurt arayışı içerisinde olan Türkler, bu bölgeye yerleşmiş ve yeni devletler kurmuş, bir çok kıtada hüküm sürmüşlerdir. Bu açıdan Orta Asya’da başlayan Türk Coğrafyası kavramı, günden güne genişlemiş ve kıtalara yayılmıştır.