Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları

9. Sınıf  Meb Yayınları Tarih Abbasi Devleti ve Türkler Cevapları

9. Sınıf  Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Abbasi Devleti ve Türkler Cevapları

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Ünite İslam Medeniyetinin Doğuşu Sayfa 163, 164, 165, 166 Abbasi Devleti ve Türkler Soruları ve Cevapları 2017 – 2018

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı

Emevi Devleti’nin yıkılışında mevali politikasının etkisi nedir?

  • Cevap: Emevi Devleti’nin yıkılmasında etkili olan bir dizi etken bulunmaktadır. Bu etkenlerden bir kaçı son dönem halifelerinin kötü yönetimi, hanedan üyeleri aralarındaki mücadeleler, Kerbela olayı ve mevali politikası gibi gelişmelerdir.
    Emevi Devleti’nde Halife Mansur döneminde Arap ve Mevali arasındaki farklar kaldırılmıştır. Bu sayede Iranlılar devlet içerisinde güçlenme şansı bulmuşlardır. Köleliğin devam ettirilmesi ve Arap milliyetçiliği ile ırk politikasının izlenmesi mevali politikası olarak adlandırılmaktadır. Bu dönem içerisinde olan gelişmelerde Emevi Devleti yönetimi izlediği bu politika yüzünden halkın gücünü her geçen gün kaybetmiş ve yıkılmak durumunda kalmıştır.

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 164 Cevabı

Tolunoğulları ve İhşid Devletleri ne zaman ve nerede kurulmuştur? Bu dönemin önemli siyasi ve sosyal gelişmeleri nelerdir? Slayt hazırlayarak akıllı tahtada sununuz.

  • Cevap: Tolunoğulları Devleti, 868 yılında müslüman Türkler tarafından kurulmuştur. İlk müslüman Türk bağımsız devlettir. Başkenti Kahire’dir. Bugün ki Mısır’ın büyük bir kısmı; Suriye, Filistin’i bazı bölgelerini kapsamıştır. Dönemin en önemli olaylarından birisi Abbasilerin çöküş yaşamaya başlamasıdır.

    İhşid
     veya diğer adıyla Akşit Devleti, Tolunoğulları Devleti’nin yıkılmasının ardından kurulmuş, hemen hemen aynı coğrafyayı kapsayan bir diğer Türk-İslam devletidir

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Tarih Ders Kitabı Sayfa 165 Cevabı

Abbasi halifesi sadece Türklerin yaşadığı bir şehri niçin kurmuştur?

  • Cevap: Bağdat’ın yaklaşık 95 kilometre kuzeydoğusunda bulunan ve nüfusunun çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Samarra şehri, 836 yılında Abbasi Halifesi Mutasım’ın Türk generali Eşnas tarafından, halifeye ve ücretli Türk ordusuna yeni bir yerleşim yeri sağlamak amacıyla kurulmuştur. Samarra’nın Ortadoğu’da kurulan ilk Türk şehri ve Türk medeniyeti’nin ilk merkezi olma özelliği dolayısıyla da tarihimizde ayrı bir yeri bulunmaktadır. Arapça’da “gören hayran kalır” anlamına gelen (surre men rae) Samarra şehri, Tarihçiler ve arkeoloklar tarafından, İslam kültürünün önemli merkezlerinden ve bu kültüre Türk sanatının damgasını vurduğu yer olarak ta kabul edilmektedir.
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry