Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı

9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı 

İlk Aşı

Dünyada kullanılan ilk aşı 1796’da Edward Jenner (Edvırd Cenır) tarafından uygulanan çiçek aşısıdır. Bu aşı 1801 yılında Jenner metoduyla İstanbul’da da üretilmiştir. 1977-DSÖ çiçek hastalığının yok edildiğini açıklamıştır. Dünyadaki ikinci aşı ise kuduz aşısıdır, 1885 Louis Pasteur (Lui Pastör). Türkiye’de tifüs aşısını ilk bulan kişi Dr. Reşat Rıza Kor’dur. Bu aşıyı ilk uygulayan kişi ise Erzurum’da Dr. İbrahim Refik Saydam’dır. Saydam’ın tifüse karşı hazırladığı aşı tıp literatürüne geçmiştir ve 1. Dünya Savaşında Alman ordusunda ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmıştır.

1. Ağız ve diş sağlığını korumak için nelere dikkat edilmelidir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Bir çok diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir.
Sürekli yumuşak besinlerle beslenmekten kaçınmalıdır. Havuç, elma gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı için gereklidir.
Öğün aralarında rastgele yemekten ve şekerlemelerden kaçınmalı, her tatlı yiyecekten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır. Asit, kola, gazoz gibi içecekler çok fazla tüketilmemelidir.
Her akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişler tekniğine uygun olarak fırçalanmalıdır.

2. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için el hijyenin önemini açıklayınız.

  • Cevap: Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için eller; her yemekten önce ve sonra, tuvaletten sonra, hasta ziyaretlerinden sonra, dışardan eve gelince vb. durumlarda elin içi, dışı, parmak araları ve tırnakla beraber tüm parmak uçları sabun ve suyla mutlaka en az 20 saniye sürecek şekilde yıkanmalıdır. Bu şekilde eller mikroorganizmalardan arındırılacağından bulaşıcı hastalıklar da önlenmiş olur.

3. Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklardan nasıl korunulur? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlarla yakın temas hâlinde olan canlılar aşılanmalıdır. Etler çiğ veya az pişmiş olarak yenmemeli, sütler de çiğ veya az pişirilmiş olarak içilmemelidir.

9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry