9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Kimya Bilimi Sayfa 37, 38, 39, 40, 41, 42 4. Bölüm Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Soruları ve Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı
Çevrenizde bulunan kimya ile ilgili sanayi kuruluşlarına ilgili makamlardan izin alarak teknik gezi düzenleyiniz. Bu kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili nelere dikkat edildiğini öğreniniz. Edindiğiniz bilgileri ve fotoğrafları arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
➜ Makine Ve Kimya Endüstrisi Kurumu
➜ ADCO Petrol Katkıları San ve Tic. A.Ş
➜ AK-KİM Kimya San. ve Tic. A.Ş
➜ Boya şirketleri
➜ Temizlik Ürünleri Şirketleri
İş güvenliğinde Dikkat Edilen Hususlar:
➜ Risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak,
➜ Acil eylem planı yapılmıştır,
➜ Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmektedir,
➜ Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki eğitim verilmektedir,
➜ İlk Yardım Eğitimleri ve Sertifikaları verilmektedir,
➜ Yangın Eğitimleri ve Sertifikaları verilmektedir,
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 41 Cevabı
Günlük yaşantınızda en çok kullandığınız doğal kimyasal maddenin insan sağlığına ve çevreye olumlu ve olumsuz etkilerini araştırarak, sınıf ortamında paylaşınız.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı
TÜBİTAK 47. ortaöğretim öğrencileri araştırma projeleri final yarışmasında ‘‘Farklı bitki ekstrelerinin kolon kanseri üzerine etkisinin incelenmesi’’ konulu proje kimya alanında birincilik ödülü almıştır. Siz de seçtiğiniz çeşitli doğal kimyasalların insan sağlığı ve çevre üzerine faydalarını ve zararlarını araştırarak bir çalışma oluşturunuz.
- Cevap: Endüstride kullanılan pek çok üründe ağır metaller (alüminyum, arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, nikel, cıva ve çinko) ve zararlı kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar havaya, toprağa ve suya karışabilir. Bu da tehlike yaratmaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Kimya Ders Kitabı Sayfa 48 Cevabı
NELER KAZANDIK ?
1. Güvenlik uyarı işaretlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: İş yerlerinde güvenlik açısından riskli olan ve yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, oksitleyici (oksidan) özellikteki zararlı kimyasallar suyla veya birbirleriyle reaksiyona girebileceğinden iş kazalarına neden olabilir. Dünyada iş kazası ve meslek hastalıklarına bağlı ölüm nedenleri incelendiğinde mesleki kanserler, kalp damar hastalıklarının ilk sıralarda yer aldığı görülür. İş sağlığı ve güvenliğine dikkat edilerek, çalışma koşulları buna göre düzenlendiğinde meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenebileceği bir gerçektir. İş yerlerinde, sağlık ve güvenliğimiz için temel uyarı işaretlerinin anlamı ve kimyasal maddelere karşı alınması gereken tedbirler bilinmeli ve buna uygun davranılmalıdır. Bu amaçla ülkemizde de iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırılması yasayla zorunlu hâle getirilmiştir.
2. Kimyasal maddelerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Günlük yaşamımızda bir çok kimyasal maddeyi kullanmaktayız ve bunların çoğu temizlik ile ilgilidir. Temizlik maddelerinin çoğu içerdiği gliserin sebebiyle bazik yapıdadır. Ve gezegenimize verdikleri zarar miktarı oldukça düşüktür. Fakat deodorant yapılı sıkışmış gazsal içerikler ise başta vücudumuzun yağ oranına , daha sonra ise ozon tabakasına zarar vermektedir.
3. Doğal kimyasallara örnekler veriniz.
Cevap: su, sodyum, magnezyum, karbon monoksit
4. Zeytinyağı-su gibi heterojen sıvı karışımlarını bileşenlerine ayırmak için kullanılan laboratuvar malzemesinin adı nedir?
- Cevap: Gövdesi geniş, alt kısmı ince boru şeklinde, musluğu bulunan cam kaptır. Zeytinyağı-su, eter-su gibi heterojen (birbiri ile karışmayan) sıvıların ayrılmasında ayırma hunisi kullanılır.
5. Aşağıda verilen ifadeleri okuyarak doğru ise “Dˮ, yanlış ise “Yˮ harfini işaretleyiniz. Yanlış olarak işaretlediğiniz ifadelerin karşısına doğrusunu yazınız. İfadeler Karar Doğrusu
6. Aşağıda verilen güvenlik uyarı işaretlerini anlamları ile eşleştiriniz.
Güvenlik uyarı işareti Anlamı
I. ( ) a) Toksik madde
II. ( ) b) Yakıcı madde
III. ( ) c) Çevreye zararlı madde
- Cevap:
7. Aşağıdaki güvenlik uyarı işareti ile ilgili;
I. Yanlış kullanımdan dolayı patlamaya sebep olacak kimyasal maddeleri gösterir.
II. Ateş, kıvılcım ve ısıdan uzak tutulması gerekir.
III. Gerekli tedbirler alındığı sürece koruyucu giysi giyilmesine gerek yoktur.
hangisi ya da hangileri yanlıştır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
- Cevap: E
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 37, 38, 39, 40, 41, 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.