Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

9. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı

SORULAR

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. İslam’da bilgi kaynakları nelerdir? Yazınız.

  • Cevap: İslam dininde doğru bilginin kaynakları; akıl, vahiy ve duyulardır.

Akıl

İnsan, aklıyla iyiyi, kötüyü, doğruyu ve yanlışı, faydalı ve zararlı olanı kavrar. İradesiyle de seçimini yapar ve buna göre de sorumlu tutulur.

İslam dini, akla büyük önem verir. Kur’an’da birçok ayette, “Akıl etmez misiniz?”, “Düşünmez misiniz?” şeklinde uyarılar vardır. İslam inancında insanın yaptıklarından sorumlu tutulması için aklını kullanabilir bir durumda olması gerekir.

Vahiy

Vahiy, Allah’ın emir ve yasaklarını peygamberler aracılığıyla bizlere bildirmesi olayıdır. Özellikle Allah’ın varlığı ve birliği, meleklerin ve cinlerin varlığı, cennet ve cehennem gibi metafizik kavramlar vahiyle öğrenilir. Ayrıca görev ve sorumluluklarımızın neler olduğu vahiy tarafından bildirilir. İslam dinine göre, akılla vahiy çatışmaz. Çatışır gibi görülen durumlarda aklın vahyi açıklamada yetersiz olduğu düşünülür.

Duyular

İnsan, vahyin ve aklın ışığında duyu organlarıyla birçok konuda bilgi sahibi olabilir. Bunlarla dünya üzerindeki güzellikleri, Allah’ın yaratmasının sonuçlarını, evrendeki düzenin işleyişini görebilir ve anlayabilir.

2. İslam’da iman amel ilişkisini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Amel, insanın bu dünyada ahireti ilgilendiren konularda yapmış olduğu davranışlardır. Dünya ve ahirette ceza ve mükafat konusu olan bütün işler ameldir.Allahü tealanın yapın veya yapmayın diye emrettiği işlerle, yapılıp yapılmaması konusunda insanların iradesine bıraktığı işlerdir. Kur’an-ı Kerimde ve Hadis-i şeriflerde imandan sonra  salih amelin değerinden bahsedilmektedir.

3. Bilgi, iman etmek için tek başına yeterli midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bilgi, en değerli hazinedir. Bilgi, cehalete karşı en önemli zırhtır. Bilgili olan insanlar hayalarına daha iyi devam ederler. Bilgili insan, hayatın önemini ve değerini anlar. Bilgili insan hayatın amacını daha iyi ve hemen kavrar. Bu nedenle bilgili olmak ya da bilgi peşinde olmak iman için yeterli olmasa da bir yol oluşturmaktadır. Bu nedenle bilgi denen şey hikmet olarak yitik mal gibidir, onun her yerde öğrenilmesi gerekir.

4. “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme. Çünkü kulak, göz ve kalp bunların hepsi ondan sorumludur.” (İsrâ suresi, 36. ayet.) ayetini insanın doğru bilgiye ulaşma sorumluluğu bakımından açıklayınız.

  • Cevap:  Bilgimiz habere ve gözleme dayanır. Ve insan edindiği bu bilgilere göre hareket eder. Kesin bilgi sahibi olmadığımız bir konunun peşine düşmek, insanı yanlış yola götürür ve insan eli, gözü, kalbi ve diğer organları ile günah işleyebilir. Ve insan işlediği bu günahlardan sorumludur. Bu yüzden insan kesin bilgi sahibi olmadığı bilginin peşine düşmemelidir. Ayet insana kesin olmayan bilginin peşinden gitmemesini hatırlatarak, yapacaklarından sorumlu olduğunu belirtmiştir.

5. Rüya, keşf ve ilhamın herkes açısından bağlayıcı bilgi kaynağı olmamasının sebebini açıklayınız.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

1. İslam’a göre aşağıdakilerden hangisi bağlayıcı bilgi kaynağı değildir?
A) duyu
b) İlham
c) Selim akıl
D) Mütevatir haber
E) Peygamberden gelen haber

  • Cevap: B

2. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ın tavsiyelerinden olamaz?
A) Kur’an akletmeyi ve düşünmeyi önerir.
B) Kur’an bağnazlığı ve taassubu önerir.
C) Kur’an bilgiyi över ve bilgili olmayı tavsiye eder.
D) Kur’an vahye teslim olmayı önerir.
E) Kur’an salih amel yapmayı önerir.

  • Cevap: B

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry