9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Yerleşmelerin Kuruluş ve Gelişmeleri Cevapları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Beşeri Sistemler Sayfa 157, 158, 159, 160, 161, 162 Yerleşmelerin Kuruluş ve Gelişmeleri Etkinlik Soruları ve Cevapları
Yerleşmelerin Kuruluş ve Gelişmeleri
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 157 Cevabı
1. Yerleşim birimleri hangi özellikleri bakımından birbirinden farklılık gösterir? Açıklayınız.
- Cevap: Ekonomik işlevlerine yani yapılan ekonomik faaliyetlere tarım, hayvancılık vs gibi, kuruldukları yerin özelliklerine göre, nüfusun büyüklüğüne göre, iklimsel özellikler ile yeryüzü şekillerinin farklılıklarına göre yerleşim birimleri birbirinden farklılık gösterir.
2. Bazı kırsal yerleşmelerde evler birbirine çok yakın kurulurken bazılarında evlerin uzak olmasının nedenleri nelerdir?
- Cevap: Çizgisel yerleşmelere bağlı olan kırsal bölgeler kapsamında da bir akarsu ya da yol çizgisinde binaların olduğu alanlar olarak ifade edilebilmektedir. Bu tip yerleşim alanlarının ekonomik faaliyetleri içerisinde de balıkçılık, tarım ve hayvancılık olarak da görülebilmektedir. Dairesel yerleşmeler ise düz ve herhangi bir engebeli arazi içermeyen alanlarda da tercih edilebilmektedir. Bu kırsal alanlarda ise bir merkeze sahip olan yerleşim bölgeleri olarak da görülebilmektedir. Tarım, hayvancılık ve ormancılık gibi faaliyetler bu tip yerleşim alanlarında yaşayan kişilerin gerçekleştirdiği faaliyetler olarak görülebilmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı
Aşağıda verilen bazı yerleşme özelliklerinin şehir ve kır yerleşmelerinde nasıl değiştiğini belirleyerek tabloyu uygun şekilde doldurunuz.
- Cevap:
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 161 Cevabı
Görsellerden faydalanarak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.
1. Yerleşmelerin kurulduğu yerleri yeryüzü şekilleri açısından karşılaştırınız.
- Cevap: İlk görsel düzlük ovada oluşan yerleşmeye diğer görsel de dağ yamacına kurulan yerleşmeye örnektir. İkinci görselde yer alan yerleşme Doğal koşulların etkisiyle oluşan dağınık dokulu kırsal yerleşmeye örnektir. İlk görselde yer alan yerleşme ise genellikle suyun az olduğu düz ya da hafif engebeli alanlarda görülen yerleşme tipine örnektir.
2. Yerleşme dokusunun oluşmasında etkili olan doğal ve beşerî unsurları yazınız.
- Cevap:
3. Yerleşmelerde yaşayan kişilerin yürüttükleri ekonomik faaliyetler neler olabilir? Yazınız.
- Cevap: Tarım ve hayvancılık olabilir. Çünkü hem geniş araziler tarıma uygun hem de dağ yamaçları hayvanların otlatılması bakımından elverişlidir.