9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Doğal Sistemler Sayfa 68, 69, 70, 71 Geçmişten Günümüze Bilgilerin Haritalara Aktarılması Soruları ve Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Geçmişten Günümüze Bilgilerin Haritalara Aktarılması Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 68 Cevabı
Yukarıda farklı dönemlerde çizilmiş iki dünya haritası gösterilmiştir. Şimdiye kadar öğrendiklerinizden ve yukarıdaki haritalardan yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Çizildiği zamanın koşulları değerlendirildiğinde 1. harita nasıl çizilmiş olabilir?
1. Harita bir dünya haritası olduğu hâlde Kuzey ve Güney Amerika ile Okyanusya kıtaları, neden gösterilmemiş olabilir?
- Cevap: Eskiden haritalar el ile çizilmekte idi. Bunun da birçok zorluğu ve maliyeti de vardı. Çizilen harita hem zaman almakta idi hem de zor süreçlerden geçirilmekte idi. Benim fikrimce Kuzey ve Güney Amerika ile Okyanusya kıtalarının yer almama sebebi o kadar büyük kağıt olmaması veya el ile çizimin sığdırılamamasından kaynaklanmaktadır. O günkü teknoloji ve dönemin şartlarına göre yapılabilen en iyi haritalar bu şekilde idi.
2. haritada kıtaların mükemmele yakın bir doğrulukla çizilmesini nasıl açıklayabilirsiniz?
- Cevap: Bunun en basit nedeni teknolojidir. 2. harita günümüz teknolojisi ile çizilen bir haritadır. İnsan eli değmemiştir. Bilgisayar tarafından program yardımı ile yapılmış ve yazıcı ile bastırılan bir haritadır. Hata payı oldukça düşüktür. Daha az emek gerektirir. Daha az zaman harcayarak çizilebilir. Bunu yapan bir çok program vardır günümüzde. Haritacılık ile uğraşan kişiler bu programlar yardımı ile bu tür haritaları kolayca çizebiliyorlar. Mükemmele yakın doğruluk ise teknolojiden kaynaklanmaktadır.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı
CBS Analizi Uygulama
Etkinlik Yönergesi:
Etkileşimli tahta ve tabletlerinizden İstanbul Şehir Haritası sayfasını açınız ve açılan sayfanın arama alanına “İdo Kabataş Terminali” yazıp arama yapınız. Daha sonra ölçeği “-” simgesini üç kez tıklayarak küçültünüz.
Ölçeği küçülttüğünüzde haritada ne tür değişiklikler meydana geldi?
- Cevap: Simgeye tıklayıp ölçeği küçülttüğümüzde eski ölçeğe göre yeni ölçeğin paydası büyümüş oldu. Gördüğümüz alan arttı ancak ayrıntılar azaldı. Ölçüm alanını tıklayarak İdo Kabataş Terminali-Dolmabahçe Sarayı arasındaki mesafeyi ölçünüz.
Ölçümünüz ne kadardır?
- Cevap: İki nokta arası mesafe yaklaşık olarak 4 cm kadardır. Katmanlar alanından sırasıyla uydu görüntüsünü, kabartma haritasını ve haritayı tıklayınız.
Katmanları değiştirdiğinizde haritada ne tür değişiklikler meydana geldi?
- Cevap: Haritada en çok dikkatimi çeken değişiklik renkleri oldu. Mavi yeşil gibi renkleri özellikle kabartma haritada göremedim. Ölçeği “+” simgesini üç kez tıklayarak büyütünüz. Daha sonra panorama alanına tıklayarak ölçüm mesafeniz üzerinde ekranda görünen mavi noktalardaki görüntüleri inceleyiniz.
Bu tür uygulamaları kullanmanın faydaları neler olabilir?
- Cevap: Haritada en çok dikkatimi çeken değişiklik renkleri oldu. Mavi yeşil gibi renkleri özellikle kabartma haritada göremedim. Ölçeği istediğiniz oranda küçülterek veya katmanları değiştirerek oluşturduğunuz haritanın yazdır alanından çıktısını alabilirsiniz. Buna benzer etkinliği Harita Genel Komutanlığının (HGK-GEOPORTAL) İnternet sayfasından da yapabilirsiniz.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 68, 69, 70, 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.