9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Büyük İklim Tipleri Cevapları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Doğal Sistemler Sayfa 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 Büyük İklim Tipleri Etkinlik Soruları ve Cevapları
Büyük İklim Tipleri
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 119 Cevabı
1. Dünya üzerinde farklı iklim tiplerinin etkili olmasının nedenleri nelerdir?
- Cevap: Dünya üzerindeki farklı iklim tiplerinin meydana gelmesinde, dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi, güneş etrafında dönmesi, sürekli rüzgarların oluşması, denizler ve okyanuslar sayesinde buharlaşmanın oluşması ve gece ve gündüz farklarından dolayı sıcaklık farklarının oluşması gibi durumlar etkili olmaktadır.
2. Farklı iklim tipleri insan ve diğer canlıların yaşamını nasıl etkiler?
- Cevap: Farklı iklim tipleri insan ve diğer canlıların yaşamını olumlu yönde etkiler. İnsanlar kendileri için en uygun coğrafi bölgeyi seçerek yurt edinirler ve geçim kaynakları oluştururlar. İklim geçiş bölgelerinde oluşan bitki örtüsü de doğal dengenin korunması ve kurulması için bir etken olmaktadır. İklim sayesinde doğal hayat devam etmekte ve doğal döngüler meydana gelmektedir.
3. Görsellerde öne çıkan iklim özellikleri nelerdir?
- Cevap: Karasal iklim özelliği.
4. Dünya’nın tamamında aynı iklim özellikleri görülseydi bu durum doğal ve beşeri sistemleri nasıl etkilerdi?
- Cevap: İklim özellikleri, dünyanın kendi ekseni etrafında dönerken meydana gelen ısı, sıcaklık, nem, basınç değişimleri nedeniyle meydana gelmektedir. Dünyanın günlük ve yıllık hareketleri sonucunda mevsimlerin oluştuğu gibi iklimler de meydana gelmektedir.Dünyanın hemen her yerinde aynı iklim özellikleri görülseydi bu durum doğal ve beşeri olarak birçok sorunu beraberinde getirirdi. İklimin aynı olması, yeryüzü şekillerinin aynı olması, toprak özelliklerinin aynı olması ve bitki örtüsünün aynı olması anlamına gelmektedir. Bu da insanların hayatını ve doğal hayatı olumsuz etkilerdir. Canlı türü çeşitliliği yaşanmazdı, şehirler kurulamazdı, inan ömrü çok kısa olabilirdi.
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 131 Cevabı
Dünya’nın geçmiş dönemlerinde yaşanan iklim koşullan günümüzdekinden daha farklıydı. Paleoklimatoloji, dünya tarihinin en eski dönemlerindeki iklim koşullarının araştırılmasını sağlayan bilim dalıdır. Paleoklimatologlar, buz katmanlarından, ağaç halkalarından, kayaç tortullarından, mercanlardan ve kayaçlardan örnekler alarak eski dönemlerdeki iklim koşullarını araştırırlar.
Buna göre ağaç halkalarının geçmiş dönemlerdeki iklim koşulları hakkında nasıl bilgiler verdiğini araştırınız.
- Cevap: Odunsu doku bitkinin yaşlandıkça daha dik durabilmesini, daha çok dal oluşturabilmesini ve ihtiyacı olan güneş ışığına ulaşabilmek için rakiplerine göre avantajlı olmasını sağlamıştır. Her mevsim ağacın boyuna uzamasıyla birlikte gövdesi de genişler. Gövde kabuğunun hemen altında çepeçevre kambiyum dokusu yer alır. Kambiyumdaki hücrelerin her yıl büyüme mevsiminde bölünmesiyle, gövdeyi saran ve dışarıya doğru büyüyen yeni bir tabaka meydana gelir. Bu tabaka büyüme halkasını oluşturur ve aynı zamanda uzamakta olan gövdeyi güçlendirmek için çapının da artmasını sağlar.
1. Aşağıdaki iklim grafiklerinin ait olduğu merkezleri altlarındaki boşluğa yazınız.
- Cevap:
2. Aşağıdaki grafiklerin hangi iklim tiplerini gösterdiğini altlarındaki boşluğa yazınız.
- Cevap: