Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Virüsler Cevapları

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Canlılar Dünyası Biyoloji Sayfa 199 Virüsler Soruları ve Cevapları 

9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Virüsler Cevapları

9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 199 Cevabı

ARAŞTIRINIZ

Bakteriyofajın özelliklerini ve yaşam döngüsünü araştırınız. Bu konu ile ilgili bir sunu hazırlayınız.

  • Cevap:

Bakteriler ve virüsler birbirinden ayrılmaktadır. Mikroorganizmalardan en önemlisi virüslerdir. Konak hücrelerinde faal olsalar da kendilerine özgü DNA ve RNA bulundurmaktadırlar. Bakteriyofajlar, bakterileri enfekte eden virüsler olarak bilinmektedir. Bakteri enfektesini sağlayan bakteriyofajların kabukları proteinden meydana gelmiştir. Kabuklarında kalıtım özellikleri de taşımaktadırlar. Kalıtım materyalleri olarak DNA ve RNA da bulundurabilirler. Bakteriyofajların litik ve lizogenik olmak üzere iki tür hayat döngüleri bulunmaktadır.

Litik hayat döngüsünde bakteriyofajlar virüs oldukları için konak hücresinde faaliyete başlarlar. Konak hücresinde faal olarak hücrenin parçalanmasına neden olurlar. Böylece hayati döngülerini meydana getirirler. Litik hayat döngüsünde bakteri enfekte eden bakteriyofajlar parçalama görevi üstlenirler. Lizogenetik hayat döngüsünde bakteri enfekte eden bakteriyofajlar konak hücresinde genetik materyallerin yapısına katılırlar. Genetik materyallerde eşleşmeye başlarlar. Lizgenetik ortamda bakteriyofaj sessizliğini koruyarak hayatına devam eder. Ancak tüketeceği besin azalırsa o zaman faaliyete geçer ve zarar vermeye başlar.

Virüsler ancak konak hücrelerinde faal oldukları için canlı oldukları düşünülmemektedir. Virüslerin genetik materyal taşıması da onların canlılık özelliği olarak bilinmektedir. Fakat konak hücresinin genetik materyalleri anlamlandırması mümkündür. Bakteriyofajlar da bu şekilde hücreleri parçalamak ve beslenmek amaçlarıyla farklı hayat döngülerine sahip olarak konak hücresinde yaşamaya devam ederler.

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 199 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!