9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Canlılar Dünyası Biyoloji Sayfa 195, 196, 197, 198 Hayvanların Biyolojik ve Ekonomik Önemi Soruları ve Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Hayvanların Biyolojik ve Ekonomik Önemi Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 195 Cevabı
ARAŞTIRALIM
Canlıların biyolojik süreçlere, ekonomiye ve teknolojiye katkılarını araştırınız. Edindiğiniz bilgileri içeren bir duvar gazetesi hazırlayınız.
- Cevap: Canlıların biyolojik süreçlere, ekonomiye ve teknolojiye faydaları oldukça fazladır.
➜ Örneğin bakteriler çoğu madde (N,C,H) döngüsünde, ilaç yapımında, biyoteknolojide kullanılır.
➜ Mantarlar, alkollü içki mayalanmasında, ilaç yapımında, antibiyotik yapımında, ekmek mayalanmasında kullanılır.
➜ Böceklerin vücut yapılarından ve koku duyularından esinlenerek çeşitli teknolojik cihazların yapımında kullanılır.
➜ Bitkilerden birçok ilaç, enzim, özüt elde edilir.
➜ Bitkiler ahşap endüstrisinde kullanılır.
9. Sınıf Meb Yayınları Ortaöğretim Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 198 Cevabı
Sonuçlandırma
1. Vücut ısısı sabit olan omurgalı canlılar hangileridir?
- Cevap: Vücut ısısı ortam şartlarından etkilenmeyen yani sabit olan canlılara sıcakkanlı canlılar denir. Vücut sıcaklığı ortam şartlarına göre değişen canlılara ise soğukkanlı canlılar denir. Omurgalı hayvanlar balıklar, sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve memeliler olmak üzere beşe ayrılır. Bu hayvanlardan kuşlar ve memeliler sıcakkanlı; sürüngenler, kurbağalar ve balıklar ise soğukkanlıdır. Omurgasız hayvanların tümü soğukkanlıdır. Kısaca; vücut ısısı sabit olan omurgalı canlılar, kuşlar ve memelilerdir.
2. Solungaç solunumu yapanlar hangileridir?
- Cevap: Hayvanların sudaki oksijenden yararlanabilmesi solungaç solunumu ile mümkündür. Suda yaşayan canlılar solungaç solunumu yaparlar. Solungaç solunumuyla sudaki havayı alır içlerindeki karbondioksiti suyu verirler. Kurbağalar, kıkırdaklı balıklar, yumuşakçalar ve kabuklular da solungaç solunumu yapan canlılardır.
3. Hangi canlılar beslenme açısından otoburdur?
- Cevap: Sığır Koyun – Keçi Manda Deve Tek Tırnaklılar Oriks Bizon Gergedan Zürefa Fil
4. Hangi canlılarda başkalaşım görülür?
- Cevap: Bazı canlılar ilk yavruluk döneminde yavrusu oldukları canlıya benzemez, daha sonra yapısal değişikliklere uğrayarak ana canlıya benzer hale gelirler. Ergin hale geçene kadar geçirdikleri bu gelişim evrelerine başkalaşım denir. Başkalaşım geçiren hayvanlar şunlardır: *Kurbağalar: Larva döneminde suda solungaç solunumu, ergin dönemde karada deri ve akciğer solunumu yaparlar. *Eklem bacaklılar: böcekler, kabuklular, örümcekler, çok ayaklılar olmak üzere dörde ayrılır. Yumurtadan çıkan kurtçuğa larva denir. Larvanın ergin hale gelinceye kadar geçirdiği uyku dönemine pupa denir. Pupa dönemi karasinekte kabuk içinde, ipek böceğinde ise kendi salgıladığı ipekten yaptığı koza içinde geçirilir. *Mercanlar: döllenme sonucu meydana gelen kirpikli larva küçük bir kurtçuğa benzer. Kirpikleriyle bir müddet serbest yüzdükten sonra kendini bir kayaya bağlar. Gelişimini tamamlayarak polip haline gelir ve kalkerli bir iskelet salgılar. *Yumuşakçalar. Salyangoz, midye, istiridye, mürekkep balığı, sümüklü böcek, ahtapot örnek olarak sayılabilir. *Süngerler *Derisi dikenliler: deniz yıldızı, deniz kestanesi bu sınıfa girer.
5. Hangi canlılar yavrularını sütle besler?
- Cevap: İnek, köpek, at, koyun, aslan, kokarca, porsuk, su samuru, maymun, yarasa, geyik, deve, keçi, kedi, aslan, kaplan, kurt, fare, sincap, tavşan.
“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 195, 196, 197, 198” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.