Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

Ayça, Bora, Ceren, Didem, Emir ve Fatih isimli altı arkadaş kendi aralarında bir oyun oynuyorlar. Oyunda her bir oyuncu aklından bir pozitif tam sayı tutuyor. Tuttuğu sayı da dâhil olmak üzere tuttuğu sayıdan küçük asal sayılardan bir küme oluşturuyor.

Ayça, Bora, Ceren, Didem, Emir ve Fatih’in tuttuğu sayılar sırasıyla a, b, c, d, e, f ve bu sayıların yukarıda verilen kurala göre oluşturacakları kümeler sırasıyla A, B, C, D, E, F ile tanımlansın. Altı arkadaş aşağıda verilen koşullara uyan en küçük sayıları tutmuşlardır.

Yukarıda verilen bilgilere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1.Kimin hangi sayıyı tuttuğunu bularak 1. Tablo’da verilen her bir ismin altına yazınız.

  • Cevap: a < b < c = d < e < f sıralamasında c = d olduğundan C = D olur. s (A) = s (B) = s (C) ise A, B ve C kümeleri aynı asal sayıları içerdiği için A = B = C dir. Ayrıca D = E = F verildiğinden
    A = B = C = D = E = F elde edilir. Her birinin oluşturdukları kümeler eşit olduğundan en küçük sayıyı tutan Ayça ile en büyük sayıyı tutan Fatih’in tuttuğu sayılar da dâhil olmak üzere tuttuğu sayıdan küçük asal sayılar arasında başka bir asal sayı olmaması gerekir. Bu altı kişinin tuttukları sayılar arasında a < b < c = d < e < f şeklinde sıralama olduğundan tutulan beş farklı sayı vardır. Asal sayılar sırasıyla 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, … olduğundan verilen koşullara uyan en küçük sayıları tuttukları için 23 ile 29 asal sayıları arasında 23 < 24 < 25 = 25 < 26 < 27 şeklinde sayıları tutmuşlardır.

2. Tutulan sayı n ve tutulan sayıya göre oluşturulan küme Pn ile gösterilirse her n pozitif tam sayısı için Pn kümesini ortak özellik yöntemiyle yazınız.

  • Cevap: Pn = {x: x<n ve x asal sayı}

3.Oyuna sonradan katılan Gamze Pn kümesine göre s^Pnh = 6 olacak şekilde en büyük n pozitif tam sayısını tutuyor. Buna göre Gamze’nin tuttuğu sayıyı ve bu sayıyla oyundaki kurala göre oluşturacağı kümeyi liste yöntemiyle 2. Tablo’ya yazınız

  • Cevap: s (Pn) = 6 ise Pn = {2, 3, 5, 7, 11, 13} dür. Pn = {2, 3, 5, 7, 11, 13} ise n = 13, 14, 15, 16 olabilir. Gamze s (Pn) = 6 olacak şekildeki en büyük n pozitif tam sayısını tuttuğuna göre tuttuğu sayı 16 dır.

9. Sınıf Meb Yayınları Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!