9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 49
Mutfağında birer tane elma, armut, muz, çilek, kayısı, portakal ve şeftali bulunan Gülçin Hanım, ders çalışan kardeşine meyve tabağı hazırlamak istiyor.
Gülçin Hanım, kardeşine mutfakta olan meyveleri söyledikten sonra hangi meyveleri istediğini sorar. Kardeşi, Gülçin Hanım’a aşağıdaki cevapları verir:
• Çileği seviyorum, çilek kesin olsun.
• Portakalı sevmiyorum, portakaldan istemiyorum.
• Kayısı veya elma olsun.
• Kalan meyvelerden istediğini koyabilirsin.
Gülçin Hanım kardeşinin istediği şekilde kaç farklı meyve tabağı hazırlayabilir (Tabakta meyvelerin yeri önemli değildir, sadece tabakta olup olmaması yeterlidir.)?
- Cevap: Gülçin Hanım’ın mutfağında bulunan 7 meyve ile 7 elemanlı bir küme oluşturulursa bu meyveler ile hazırlanabilecek tüm meyve tabakları bu kümenin bir alt kümesi olur. Kardeşinin isteklerine göre meyve tabağında çilek olmalı, portakal olmamalıdır. Bu durumda tabağa konabilecek 5 meyve kalır. Kalan 5 meyveden oluşan kümenin 25 = 32 alt kümesi vardır. Bu alt kümelerde çilek bulunur, portakal bulunmaz. Bu 32 alt kümeden kayısı ve elmanın bulunmadığı alt kümeleri çıkarırsak kayısı veya elmanın bulunduğu alt küme sayısını elde ederiz. Kalan 5 meyve arasından kayısı ve elmayı çıkarınca geriye 3 meyve kalır. Çileğin bulunup portakalın bulunmadığı 32 alt kümenin 23 = 8 tanesinde kayısı ve elma bulunmadığına göre 32 — 8 = 24 tanesinde kayısı veya elma bulunur. Bu durumda Gülçin Hanım, kardeşinin istediği şekilde 24 farklı meyve tabağı hazırlayabilir.
2. Gülçin Hanım’ın kardeşinin istediği şekilde hazırladığı her meyve tabağı bir küme olmak üzere bu kümelerin her birini eleman kabul eden küme M ile tanımlansın.
Buna göre aşağıdaki tabloda verilen bilgilerin yanına doğru ise D, yanlış ise Y yazınız.
- Cevap: ) M = {{çilek, kayısı}, {çilek, kayısı, armut}, {çilek, kayısı, muz}, {çilek, kayısı, şeftali}, {çilek, kayısı, armut, muz}, {çilek, kayısı, armut, şeftali}, {çilek, kayısı, muz, şeftali}, {çilek, kayısı, armut, muz, şeftali}, {çilek, elma}, {çilek, elma, armut}, {çilek, elma, muz}, {çilek, elma, şeftali}, {çilek, elma, armut, muz}, {çilek, elma, armut, şeftali}, {çilek, elma, muz, şeftali}, {çilek, elma, armut, muz, şeftali}, {çilek, kayısı, elma}, {çilek, kayısı, elma, armut}, {çilek, kayısı, elma, muz}, {çilek, kayısı, elma, şeftali}, {çilek, kayısı, elma, armut, muz}, {çilek, kayısı, elma, armut, şeftali}, {çilek, kayısı, elma, muz, şeftali}, {çilek, kayısı, elma, armut, muz, şeftali}}
3. Gülçin Hanım’ın kardeşinin isteğine uygun olarak hazırladığı bir tabaktaki meyvelerin kümesi A ile gösterilirse aşağıda verilen bilgilerden hangisi kesinlikle doğrudur?
- Cevap: I . A kümesi {çilek, kayısı} ve {çilek, elma} olabileceği için s (A) > 2 ifadesi kesinlikle doğru değildir. II. s (A) = 3 ise kümede elma veya kayısı olması gerektiği için elma ∈ A olmak zorunda değildir. Örneğin A = {çilek, kayısı, armut} kümesi için kümenin elman sayısı 3 olmasına rağmen elma, kümenin elemanı değildir. III. s (A) ≤ 6 ifadesi kesinlikle doğrudur. Hazırlanabilecek tabaklar içinde meyve sayısı 6 dan çok olan meyve tabağı yoktur. IV. s (A ) = lifadesi kesinlikle doğru değildir. Örneğin A = {çilek, elma} kümesi için A’ = {armut, muz, kayısı, portakal, şeftali} olup s (A ) = 5 tir.
9. Sınıf Meb Yayınları Matematik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.