9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91
1. Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bir Kur’an kursunu ziyaret ederek Kur’an-ı Kerim’i ezberleme ve hafızlık yöntemleri hakkında gözlem yapıp bilgi edininiz.
- Cevap: Bu konu kişiye ve zamana göre değişir. Bazı önemli tavsiyelerimiz şunlardır:
1. Haramdan kendimizi korumak. Bu haramların en önemlisi göz ve dil ile yapılanları ve yediğimiz gıdalara karışan haram kazançlardır.
2. Malayani şeylerle fazla meşgul olmamak.
3. Ayet ayet ezberlemek. Yani önce bir ayeti ezberleyip sonra ikinciye geçmek. İkinciyi ezberleyince, bir ve ikinci ayetleri beraber okumak. Sonra üçüncüyü ezberlemek, tekrar bir, iki ve üçü beraber okumak. Böylece sayfa sonuna kadar devam etmek.
4. Akşam yatmadan bol bol yüzünde tekrar okumak. Sonra da mümkünse gece teheccüd bahanesiyle tekrar çokça okumak ve sabah namazdan sonra ayet metoduyla ezberlemek.
5. Zihnen ve bedenen uyanık olmak.
Kur’an-ı Kerim ezberleme’de altın öğütler
Kur’an-ı Kerim’i, bazı sûre ve ayetleri, hatta duaları kolayca ezberlemek ve ezberlediğimizde daha kalıcı olması için aşağıdaki yöntemleri adım adım uygulayınız:
Yüce Rabbimizin sözlerini ezberlediğinizi düşünerek kalbî samimiyetinizi muhafaza ediniz.
Ezbere başlamadan önce abdestli olunuz. Kur’an-ı Kerim’in başına gelip : ”Ya Rabbi! Ben senin kitabının ayetlerini ezberlemek ve öğrenmek için geldim, bana ezberlemeyi ve öğrenmeyi kolaylaştır.” deyip, samimi kalple bir dua ediniz.
Kendinizi toparlayıp ezbere yoğunlaşamıyorsanız iki rekat “Hâcet Namazı” kılıp dua ediniz ve istiğfar okuyunuz. Gönlünüzde bir ferahlamanın, zihninizde bir rahatlamanın ve hafızanızda bir hazırlığın olduğunu fark edeceksiniz.
Mümkün olduğu kadar zihninizin saf ve duru olduğu anlarda ezber yapınız. Bir de zihninizi boş ve lüzumsuz şeylerden arındırdıktan sonra ezbere başlayınız. Dolu kap boşalmadan içine bir şey yerleştiremezsiniz.
Ezberleriniz genellikle sabahın erken vakitlerinde, saf ve duru zihinle yapmaya çalışınız. Eğer akşam uyumadan önce çalışıp ön hazırlık yaparsanız siz uykuda iken hafızanıza kaydedildiğini fark edersiniz.
2. Ayet el-Kürsi ile Kâfirûn, İhlâs, Felâk ve Nâs surelerini okumanın fazileti ile ilgili hadisleri araştırarak defterinize yazınız.
- Cevap:
Ayetü’l-kürsî okumanın faziletleri ile ilgili hadisler
“Kur’an’ın en faziletli âyeti Bakara sûresindeki Âyetü’l-kürsi’dir. Bu âyet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. ” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)
“Âyetü’l-kürsî Kur’ân âyetlerinin şahıdır.” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2)
Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Kim ki her farz namazının arkasında Âyetü’l-Kürsî’yi okursa, onun Cennet’e gitmesine ancak ölmemesi mani olur. (Yani ölürse hemen Cennet’e gider).” (Beyhakî, Şuabu’l-Îmân, 2/458, No.2395)
Kâfirûn suresi okumanın faziletleri ile ilgili hadisler
Resûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Kâfirûn sûresinin Kur’an’ın dörtte birine denk olduğunu ifade buyurmuştur. (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’an 10)
Yine Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz sahâbeden birine, “Uyumak üzere yatağına yattığında قُلْ يَاۤ اَيُّهَا الْكَافِرُونَ (Kul yâ eyyühel-kâfırûn) sûresini oku. Çünkü bunu okursan şirk inancına sapmaktan korunursun” diye tavsiye etmiştir. (Ebû Dâvûd, Edeb 97-98; Tirmizî, Da‘avat 22)
Hz. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- sabah ve akşam namazlarının sünnetlerinde zaman zaman Kâfirûn ve İhlâs sûrelerini okurdu. (Müslim, Misâfirîn 98; Ebû Dâvûd, Tatavvu’ 3)
İhlâs suresi okumanın faziletleri ile ilgili hadisler
(İhlâs sûresini okumak, Kur’an-ı kerimin üçte birini okumaya denktir.) [Buhari] (On kere İhlâs okuyana Cennette bir köşk verilir.) [İ. Ahmed] (Yatarken yüz kere İhlâs okuyan Cennete girer.) [Tirmizi] (Sabah namazından sonra 11 kere İhlâs okuyana, Cennette bir köşk verilir.) [Haraiti] (Sabah namazından sonra 12 kere İhlâs okuyan, Kur’an-ı kerimi dört defa hatmetmiş gibi sevaba kavuşur.) [Bezzar]
Bu sûre, Rahmân’ın vasıflarını anlatmaktadır. Bu yüzden, onu okumayı seviyorum.” cevâbını verdi. Bunu öğrenen Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: Ona söyleyin, Allah Teâlâ da onu seviyor.” (Buhârî, Tevhîd 1)
Yine Peygamberimiz (s.a.v.), sevdiği için bu sureyi her namazda okuyan bir sahâbîye: Onu sevmen seni cennete götürür” müjdesini vermiştir. (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 11)
Felâk suresi okumanın faziletleri ile ilgili hadisler
Hz. Peygamber sahâbeden Ukbe b. Âmir’e şöyle buyurmuştur: “Görmedin mi? Bu gece benzeri asla görülmemiş âyetler indirildi: Kul eûzü bi-rabbi’l-felak ve Kul eûzü bi-rabbi’n-nâs” (Müslim, “Müsâfirîn”, 264). Resûlullah, Felak ve Nâs sûrelerinin en güzel sığınma duaları olduğunu açıklamış ve çok okunmasını tavsiye etmiştir (Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 25. Bu iki sûrenin faziletiyle ilgili diğer rivayetler için bk. İbnKesîr, VIII, 550-553).
Nas suresi okumanın faziletleri ile ilgili hadisler
Ukbe İbni Âmir radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bu gece indirilen âyetleri görmedin mi? Onların benzerleri asla görülmemiştir: Kul eûzü birabbi’l-felak ve kul eûzü birabbi’n-nâs.” (Müslim, Müsâfirîn 264) Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem cinlerden ve göz değmesinden Allah’a sığınırdı. Nihayet Muavvizeteyn (Kul eûzü birabbi’l-felak ve kul eûzü birabbi’n-nâs) nâzil oldu. Ondan sonra Muavvizeteyn ile Allah’a sığınmaya başladı ve diğer duaları bıraktı. (Tirmizî, Tıb 16)
3. Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini inceleyerek fihristten (indeks) seçeceğiniz herhangi bir konuyla ilgili üç ayet meali yazınız.
- Cevap: Allah’ın varlığı ve birliği ilgili ayetler: (fihristten (indeks) bölümünden alınmıştır.)
Bakara Suresi, 27. ayet: Ki (bunlar) Allah’ın ahdini, onu kesin olarak onayladıktan sonra bozarlar, Allah’ın kendisiyle birleştirilmesini emrettiği şeyi keserler ve yeryüzünde bozgunculuk çıkarırlar. Kayba uğrayanlar, işte bunlardır.
Al-i İmran Suresi, 15. ayet: De ki: “Size bundan daha hayırlısını bildireyim mi? Korkup sakınanlar için Rablerinin Katında, içinde temelli kalacakları, altından ırmaklar akan cennetler, tertemiz eşler ve Allah’ın rızası vardır. Allah, kulları hakkıyla görendir.”
Nisa Suresi, 13. ayet: Bunlar, Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’a ve elçisine itaat ederse, onu altından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere sokar. İşte büyük kurtuluş ve mutluluk budur.
4. “Biz her peygamberi, gerçekleri onlara iyice açıklayabilsin diye kendi milletinin diliyle gönderdik…” (İbrahim suresi, 4. ayet.) ayetinde hangi konuya vurgu yapılmaktadır? Tefsir kitaplarından araştırınız.
- Cevap: Peygamberlerin kendi milletinin diliyle gönderilmesinin sebebi Allah’ın sözlerinin daha iyi aktarılması ve iletilmesi içindir.
9. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.