9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 11 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 11
YORUMLAYALIM
“… Kur’an’ı tertil ile (ağır ağır, tane tane, anlayarak ve hissederek) oku.”
(Müzzemmil suresi, 4. ayet.)
“(Kıyamet günü) Kur’an okuyan kimseye: Oku, yüksel ve dünyada Kur’an’ı tertil ile okuduğun gibi (şimdi de) tertil ile oku. Senin cennetteki derecen, mevkiin okuduğun ayetlerin sonuncusuna göredir.”
(Ebu Davud, Tefriu’ Ebvabi’l-Vitr, 20.)
Yukarıdaki ayet ve hadise göre Kur’an’ı tertil ile okumak neden önemlidir? Yorumlayınız.
- Cevap: Kur’ân’ı anlayarak ve manalarını idrak ederek okumayı ihmal etmemeliyiz ki, bu sayede Rabbimizin “Kur’ân’ı tertil üzere oku!” (73/Müzzemmil, 4) buyruğunu yerine getirmiş olalım.
DÜŞÜNELİM
Peygamber Efendimiz, Kur’an’ı güzel okuyanlara değer verir, onlardan Kur’an dinlemeyi çok severdi.
Kur’an’ı güzel okumasıyla meşhur olan sahabi Abdullah bin Mes’ûd (r.a) bu konuda bir hatırasını şöyle anlatır:
Bir defasında Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem:
-“Bana Kur’an oku!” buyurdu.
-“Ey Allah’ın Resulü!” dedim. “Kur’an sana indirilmişken ben mi sana Kur’an okuyayım?”
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem:
-“Ben, Kur’an’ı başkasından dinlemeyi çok severim.” buyurdu.
Bunun üzerine Nisâ suresini okumaya başladım. “Her ümmetten bir şahit getirip seni de bütün bunlara şahit tuttuğumuz zaman onların durumu nice olur?” (Nisâ suresi, 41. ayet.) anlamındaki
ayete geldiğimde:
-“Şimdilik yeter!” buyurdu.
Bir de baktım Resulullah ağlıyordu.
(Buharî, Fedailü’l- Kur’an, 33-34.)
Resulullah’ın; “Ben Kur’an’ı başkasından dinlemeyi severim.” hadisi üzerine düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Peygamberimiz’in İbni Mes’ûd’a Kur’an okutup kendisinin dinlemesinin bir başka yönü de, ona kırâat ve tilâveti en mükemmel şekilde öğretmeyi hedeflemiş olmasıdır. Bu sebeple ulemâmız Kur’an ve hadisleri talebelerinden dinlemişler, bunu Kur’an ve sünneti güzelce zabtetme yönünden daha faydalı bir yol olarak görmüşlerdir. Kur’an ve Sünnet’in bu şekilde öğrenilmesine de “kıraat veya arz tariki” denilmiştir. Çünkü üstâd mevkiinde bulunanlar, daha üstün mertebededirler. Onlar, talebelerini dinlemekle Kur’an’ın sevabından bol pay ve üstün nasip almış olurlar. Ayrıca bir sözü ehli olandan dinlemenin insanda uyandırdığı saygı, aşk ve iştiyak, huşû ve huzû, düşünme gücü, kendi kendine okuması anındakinden daha fazla ve daha etkilidir.
9. Sınıf Meb Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 11 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.