9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları Evrensel İletişim Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42
1. Evde kullandığımız temizlik maddeleri ve diğer kimyasal maddelerin hangi durumlarda kişilere ve çevreye zararlı olabileceğini açıklayınız.
- Cevap: Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırıldığında Cl2 gazı açığa çıkmakta. Litre başına 2,5 miligramını içeren hava solunduğundan birkaç dk içinde ölüme neden olur. Sıvı halde olan çevre kirletici maddeler evde lavabolara asla dökülmez. Bu maddelerin çevreye etkileri çok büyüktür ve çok uzun süreli olabilir.
2. Aşağıda verilen temel uyarı işaretlerinin hangi madde grubunu temsil ettiğini ilgili kutucuğun içine yazınız.
- Cevap:
3. Zehirli (toksik) maddeler grubundan karbon monoksit (CO) maddesinin oluşturduğu karbon monoksit zehirlenmesini önlemenin yollarını araştırıp açıklayınız.
- Cevap: Ev ve İşyerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda olduklarını kontrol edilmeli. Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Onun için pencerelerden içeriye oksijen girmesini sağlayacak açıklıklar olmalıdır. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmı bloke edilmemelidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır. Baca ve soba borusu bağlantısının uygun bir biçimde yapıldığından emin olunmalıdır.
4. İnsan vücudu için Fe iyonunun önemini açıklayınız.
- Cevap: Kanın yapısında bulunan hemoglobin maddesi Fe2+ iyonları içerir. Hemoglobin solunum organlarından dokulara oksijen, dokulardan solunum organına ise C02 taşıyan bir proteindir. Havadaki oksijeni 2+ değerlikli demir iyonu (Fe2+) içeren hem molekülleri ile bağlar. Kanda belirli bir değerin altında bulunmasına anemi, yüksek miktarda bulunmasına ise polisitemi denir.
5. Aşağıdaki cümlelerin sonundaki kutucuklara ifade doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
(D) a. Bir beherglasta bulunan ve su olduğu söylenen bir sıvı kesinlikle içilmez.
(D) b. Asit üzerine su eklendiğinde aşırı ısı enerjisi çıktığından sıçrama veya patlama oluşur.
(Y) c. Klor gazı, sarin gazı, kurşun ve cıva gibi ağır metaller yakıcı maddeler sınıfındadır.
(D) ç. Kandaki hemoglobin proteininin belirli bir değerin altında olması anemi hastalığını oluşturur.
(Y) d. Katı – sıvı heterojen karışımlarının ayrılmasını sağlayan cam malzeme ayırma hunisidir.
9. Sınıf Evrensel İletişim Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.