9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 202 Cevapları Evrensel İletişim Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 202
1. Hava kirliliğini oluştuğu kaynaklara göre sınıflandırınız. Hangi kaynaklardan hangi kirleticilerin açığa çıktığını belirtiniz.
- Cevap:
➜ Isınma kaynaklı
➜ Ulaşım kaynaklı
➜ Endüstriyel üretim kaynaklı
2. Kükürt oksitleri ile azot oksitlerinin atmosferde belli bir orandan fazla bulunmalarının canlıları nasıl etkilediğini araştırınız.
- Cevap: Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir.
3. Sera etkisi nedir? Açıklayınız.
- Cevap:
4. Ozon (O3) tabakasının oluşumunu ve incelmesinin canlılar üzerindeki etkilerini araştırınız.
- Cevap: Ozon tabakası, yeryüzünden 10-50 km yükseklik aralığında bulunan ozon gazı miktarına verilen isimdir. Ozon tabakasının incelmesiyle birlikte zararlı Güneş ışınları yeryüzüne kolaylıkla ulaşır. Bu da cilt kanserlerine, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve güneş yanıklarına sebep olur.
5. Aşağıdaki cümlelerin sonundaki kutucuklara ifade doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
(D) a. Doğada çözünebilir ambalaj ürünlerinin kullanılması çevre kirliliğini azaltır.
(D) b. Dünya atmosferi doğal bir sera etkisi ile Dünya’nın aşırı ısı kaybını önler.
(Y) c. Su kirliliğinde petrol gibi organik sıvıların oluşturduğu kirlilik çok önemli değildir.
(D) ç. Sera etkisini oluşturan gazlardan en önemlisi CO2 gazıdır.
(D) d. Azot ve kükürt oksitleri atmosferdeki su buharı ile asit yağmurlarını oluşturabilir.
9. Sınıf Evrensel İletişim Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 202 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.