Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları

9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Evrensel İletişim Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14

1. En çok ilginizi çeken teknolojik bir buluşun kısaca geliştirilme sürecini araştırarak aşağıdaki gözlem formuna yazınız.

  • Cevap: 132 yıl önce kuduz aşısı bulundu. Pasteur buldu, Fransız bir doktor ve bakteriyolog Pierre Paul Émile Roux ile çalıştı ve sonuç olarak aşı yöntemi geliştirildi. İlk olarak tavşanlar üzerinde denedi. Daha sonra aşının kuduz hastalığı üzerindeki etkisini araştırmak için 11 köpek ile deney yaptı. Kuduz köpekler üzerine yaptığı çalışmaları daha güvenli hale getirmek için 1885’te eski bir imparatorluk şatosunu gereğine uygun olarak düzenledi.

2. Simyacılar hangi amaçlarla çeşitli çalışmalar yapmış olabilirler? Araştırınız.

  • Cevap: Simya; kimya biliminin doğuşudur, Kimya biliminin atasıdır. Doğayı ilkel yollarla araştırmıştır, bilimsel olarak kabul edilmese de simyanın kimya bilimine katkısı çok fazladır. Simya binlerce yıl önce ortaya çıkmıştır. Maddeyi keşfedip o maddeden yeni maddeler bulmaya çalışır. Eskiden kişiler ilkel yöntemler ile kimya yapıyor ve bu unsura Simya deniyordu.  Bilim bu denli gelişmeden önce Simyacı ismi verilen ilkel yöntemler ile kimya yapan kişiler vardı. O kişiler geçmişin kimyagerleridir. Simya, günümüz kimyasını oluşturan etmenlerden biridir. “Simya döneminde zaç yağı, kezzap gibi asitlerin nasıl elde edilebileceği bulunmuştur.” Simyacılar, hastalıklara çare bulmak, ölümsüzlük iksirini bulmak, değersiz madenlerin altına çevrilmesini sağlamak gibi nedenlerden dolayı çalışmalar yapmıştır.

3. Günlük hayatınızda gözlemlediğiniz bir değişimin, kimya bilimine katkı sağlayabilmesi için neler yapabilirsiniz?

  • Cevap: Günlük hayatta gözlemlediğimiz bir değişimin kimya bilimine katkı sağlayabileceğini düşünürsek başta okulda kimya ya da fen bilgisi öğretmenlerinden konu ile ilgili bilgi toplayabiliriz. Öğretmenimiz ya da konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişiden topladığımız bilgiler doğrultusunda da eğer gözlemlediğimiz değişimin kimya bilimine bir katkısı olacaksa onu gerekli mercilere ulaştırmak ve onlarla paylaşmak için uğraşmalıyız.

4. Kimya bilimi ile ilgili olan meslekler hangileridir? Araştırınız.

  • Cevap:

➜ Kimyagerlik
➜ Kimya Mühendisliği
➜ Kimya Teknisyeni
➜ Petrol Mühendisi
➜ Maden Mühendisliği
➜ Gıda Mühendisliği
➜ Ziraat Mühendisliği
➜ Uzman Tıp Doktorluğu
➜ Eczacılar

5. Sembollerini bildiğiniz elementler hangileridir? Element adlarını ve sembollerini yazınız.

  • Cevap: Tablo şeklinde sizler için hazırlanmıştır.

9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14

6. Bir maddenin element olarak tanımlanabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir? Açıklayınız.

  • Cevap: Aynı cins atomların  bir araya gelerek oluşturdukları, kimyasal veya fiziksel yollarla farklı maddelere ayrılmayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda atomun birleşerek görünür boyuta gelmesiyle oluşur. Bir elementi meydana getiren atomların büyüklükleri ve aralarındaki mesafe aynıdır. Fakat başka bir elementi oluşturan atomlar ve atomlar aralarındaki uzaklık aynı değildir. Aynı elementlerden meydana gelen farklı maddeler de aynı cins atomlardan oluşurlar. Elementler katı, sıvı, gaz halinde bulunabilirler, atomlarının birbirine olan uzaklığı içinde bulunduğu hale göre (katı, sıvı, gaz) değişkenlik gösterir.

Elementlerin özellikleri şu şekildedir:
➜ Aynı tür atomlardan meydana gelirler.
➜ Saf maddelerdir.
➜ Belirli bir donma, erime, kaynama, yoğunlaşma sıcaklıkları mevcuttur.
➜ Fiziksel özelliklerine göre katı, sıvı, gaz olarak ayrılırlar.
➜ Kimyasal özelliklerine göre metal, ametal, ve soygaz olarak sınıflandırılırlar.
➜ Homejen yapıdadırlar.
➜ Bellirli koşullarda sabit yoğunluktadır.
➜ Sembollerle gösterilirler.
➜ Atomik yapılı (Demir, bakır, alüminyum, çinko, altın) olanların yanında molekül yapılı (Hidrojen, oksijen, iyot, fosfor, kükürt, azot) olanlar da vardır.
➜ En küçük yapı birimleri atomdur.

7. Çevrenizde gördüğünüz bazı sağlık ve güvenlik amaçlı temel uyarı işaretlerini aşağıdaki gözlem formuna çizerek bu uyarı işaretlerinin kullanıldığı yerleri araştırınız.

  • Cevap:

9. Sınıf Evrensel İletişim Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!