9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Evrensel İletişim Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129
1. Aşağıda verilen olayları fiziksel veya kimyasal olarak belirleyip uygun eşleştirmeleri yapınız.
- Cevap:
Beton harcının katılaşması fiziksel midir?
Naftalinin süblimleşmesi fiziksel mi yoksa kimyasal mıdır? gibi soruların cevaplarını verdik.
2. Aşağıda verilen değişimlerin fiziksel veya kimyasal olduklarını belirleyip oluşumları sırasındaki enerji değişimlerinin 40 kJ/mol’den büyük veya küçük olabileceğini tahmin ediniz.
a) Sütten yoğurt eldesi
b) Demir metalinin paslanması
c) Ekmeğin pişmesi
ç) Kırağı oluşumu
d) Sütten tereyağı eldesi
e) Suyun elektrolizi
f) Solunum olayı
Açıklama: Maddenin kimyasal özelliklerinin değişmesi ile gerçekleşen değişimlere kimyasal değişim denir. Kimyasal değişimlerde maddenin iç yapısında değişiklikler oluşur. Her kimyasal değişimde, farklı kimyasal özelliklerde en az bir yeni madde oluşur. Kimyasal değişim sırasında kimyasal özellikler yanında fiziksel özellikler de değişir. Bütün yanma olayları, saf madde veya çözeltilerin elektrolizi, asit ve bazların nötrleşmeleri, küflenme, bozulma, çürüme gibi olayların tamamı kimyasal değişimdir.
Sadece fiziksel özelliklerin değişmesi ile gerçekleşen olaylara fiziksel değişim denir. Bütün hâl değişim olayları, parçalanma, kırılma gibi değişimler fiziksel değişimdir. Maddenin katı hâlden sıvı hâle geçmesi fiziksel bir değişimdir. Bir parça kâğıdın yırtılması, camın parçalanması, mumun erimesi gibi olaylar sadece fiziksel özelliklerin değiştiği fiziksel değişimdir.
Fiziksel değişimlerde moleküller arası etkileşimler (zayıf etkileşimler) kopar veya oluşur. Suyun buharlaşması sırasında, su molekülleri arasında bulunan hidrojen bağlarının koptuğu kabul edilir. Naftalinin süblimleşmesi, apolar naftalin molekülleri arasındaki London kuvvetlerinin kopması ile oluşur. Su buharının kırağılaşmasında ise zayıf çekim kuvvetleri ortaya çıkar.
Sonuç olarak fiziksel değişimler genellikle zayıf çekim kuvvetlerinin kopması veya ortaya çıkması ile oluşur.
3. a) 2KOH(suda) + H2SO4(suda) → K2SO4(suda) + 2H2O(s) b) H2O(s) → H2O(g)
Yukarıda verilen değişimlerin hangisinde kimyasal türler parçalanıp yeni kimyasal türler oluşmuştur? Bu değişimleri oluşumlarındaki enerji değişimlerine göre karşılaştırınız. Hangisi kimyasal, hangisi fiziksel değişimdir?
- Cevap:
a) 2KOH(suda) + H2SO4(suda) → K2SO4(suda) + 2H2O(s) ( Kimyasal Değişim ) 40 kJ/mol’den büyük enerji
b) H2O(s) → H2O(g) ( Fiziksel Değişim ) 40 kJ/mol’den küçük enerji
Açıklama: Kimyasal değişimlerde iyonik veya kovalent bir bileşikteki atomlar arası etkileşimler kopar veya oluşur. Bu etkileşimler güçlü etkileşimlerdir. Kopması veya oluşması sırasındaki enerji değişimleri de genellikle 40 kJ/mol değerinden büyüktür.
2Fe(k) + 32 O2(g) → Fe2O3(k) + Isı enerjisi
Yukarıda enerji değişiminin yönü ile birlikte verilen demirin oksitlenmesi tepkimesi için aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a) Değişimdeki ısı enerjisi değerinin 40 kJ/mol’den büyük veya küçük olduğunu tahmin ediniz.
- Cevap: Kimyasal değişimlerde iyonik veya kovalent bir bileşikteki atomlar arası etkileşimler kopar veya oluşur. Bu etkileşimler güçlü etkileşimlerdir. Kopması veya oluşması sırasındaki enerji değişimleri de genellikle 40 kJ/mol değerinden büyüktür.
b) Değişim sırasında güçlü veya zayıf çekim kuvvetlerinden hangisi kopmuş ve oluşmuştur?
- Cevap: Demir ve Oksijen atomları arasındaki kimyasal etkileşimler (güçlü etkileşimler) kopmuştur.
c) Değişimin fiziksel veya kimyasal değişim olduğunu yeni türlerin oluşumuna göre belirleyiniz.
- Cevap: Kimyasal değişimlerin tamamında maddenin yapısında, kimlik özelliklerinde değişiklik meydana gelir. Yeni maddeler oluşur. Oluşan yeni maddelerin farklı kimyasal formülleri ve farklı adları vardır.
9. Sınıf Evrensel İletişim Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.