Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 99 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Pasifik Yayınları

Kimyasal Türler Arası Etkileşimlerin Sınıflandırılması

Kimyasal türlerin etkileşimi temelde elektrostatik etkileşimdir. Tahmin edebileceğiniz gibi bu etkileşim güçlü ya da zayıf olabilir. Elementler tepkimeye girerken atomlarının en dış enerji katmanlarındaki elektronlar arasında bir etkileşim gerçekleşir. Bir atomun elektron bulutu ile diğer atomun çekirdeği arasında çekme kuvveti oluşurken iki atomun çekirdekleri ve elektron bulutları arasında itme kuvveti oluşur. İtme ve çekme kuvvetleri aynı anda gerçekleşir. Çekme kuvveti daha baskın olduğunda güçlü etkileşimler oluşur. Kimyasal türler arasındaki güçlü etkileşimler kimyasal bağ olarak da adlandırılır. Öyleyse NaCl’de Na+ ve Cl- iyonları, Cl2 de ise Cl atomları arasındaki etkileşim bir kimyasal bağdır. Su molekülünde de aynı şekilde H ve O atomları arasında güçlü etkileşim yani kimyasal bağ vardır (Resim 3.2.1).Görüldüğü gibi güçlü etkileşimlerle yeni kimyasal tür oluşur.
İtme ve çekme kuvvetleri arasında çok büyük fark olmadığında zayıf etkileşim görülür. Zayıf etkileşimle yeni kimyasal tür oluşmaz. Sodyum klorürün suda çözünmesi ve suyun molekülleri arasındaki etkileşim zayıf etkileşime örnektir

Dikkat

Etkileşimin güçlü etkileşim mi yoksa zayıf etkileşim mi olduğu, etkileşim sırasında açığa çıkan ya da verilen enerjiyle ilgilidir. Enerji büyükse (genellikle 40 kJ/mol’den) güçlü etkileşim, küçükse zayıf etkileşim söz konusudur.

Bir bağın bağ enerjisi ne kadar büyükse bağ o kadar sağlamdır. Bu nedenle kimyasal bağlar, zayıf etkileşimlerden (fiziksel bağlardan) kuvvetlidir. Buradan yola çıkarak bir etkileşimin güçlü mü, zayıf mı olduğu belirlenebilir. Örneğin H2 molekülü H atomlarından oluşurken 436 kJ/mol enerji açığa çıkar. Bu enerji değeri büyük bir değer olduğundan, H2 molekülünde atomlar arasında güçlü etkileşimler oluşmuştur. Sıvı hidrojenin gaz hâline geçmesi sırasındaki enerji değişimi ise 0,890 kJ/mol’dür. Görüldüğü gibi bu enerji değeri küçüktür. Öyleyse sıvı hidrojende hidrojen molekülleri arasında oluşan, zayıf etkileşimdir.

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 99 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry