Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 94 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Pasifik Yayınları

Atom

Elementin tek tür atomdan oluştuğunu biliyorsunuz. Peki, bu atomlar, elementlerde örneğin sodyum (Na), karbon (C), iyot (I) ve helyumda (He) nasıl bir arada durur? Asal gazlar (He, Ar, Ne gibi) doğada bağımsız, tek atom hâlinde bulunur. Tablo 3.1.1 incelendiğinde bu atomların hepsinin son katmanlarının tamamen dolu (Alacağı en fazla elektronu almış.) olduğu anlaşılmaktadır. Asal gaz atomları, son enerji katmanları tamamen dolu olduğu için normal durumda birbiriyle etkileşime girmeden, doğada tek atom hâlinde bulunabilmektedir. Asal gazlar dışındaki diğer elementlerde atomlar, ya yığın oluşturarak ya da molekül oluşturarak bir arada bulunur. Örneğin çinko, bakır elementlerinde atomlar; oksijen, iyot elementlerinde ise moleküller bir aradadır. Tablo 3.1.1 ve 3.1.2’de bazı elementlerin katman elektron dağılımı, Lewis sembolleri ve değerlik elektron sayıları verilmiştir. Atomların değerlik elektronlarının (son katmanda bulunan elektronlar) her elektron için bir nokta () kullanılarak element atomunun sembolü etrafında gösterilmesine Lewis gösterimi ya da Lewis sembolü adı verilir. Lewis gösteriminde atomun sembolü, çekirdek ve iç katmanlardaki elektronları; sembol etrafındaki noktalar ise değerlik elektronlarını gösterir. Noktalar sembol etrafına, ilk dört elektron için tek tek, dörtten fazla elektron için ise çift olarak konulur. Lewis sembolleri, element atomlarının son katmanlarındaki elektron sayısı hakkında bilgi verir. Son katmanı dolu atomlar (asal gazlar gibi) genellikle başka atomlarla etkileşmez. Dolu olmayanlar diğer atomlarla etkileşerek molekül ya da iyon oluşturur. Buna göre, Tablo 3.1.2’de verilen element atomlarının Lewis sembollerini incelediğimizde, bu atomların doğada tek atom hâlinde bulunmayacağı anlaşılır. Lewis sembolü ayrıca kimyasal tepkimelerde (kimyasal türlerin etkileşerek bağ oluşumu) değerlik elektronlarının nasıl düzenlendiğini de görmemizi sağlar.

İyon

Elektron ve proton sayısı arasında fark bulunan tanecikler iyondur. Pozitif (+) yüklü iyonlara katyon, negatif (-) yüklü iyonlara anyon denir. Pozitif yüklü iyonlarda proton sayısı, elektron sayısından fazla; negatif yüklü iyonlarda ise elektron sayısı, proton sayısından fazladır. Yani iyonlara; taneciklerin (atom veya molekül) (+) ya da (-) elektriksel yüklü hâlidir, diyebiliriz. İyonlar, tek atomlu (Na+, Cl-) olduğu gibi çok atomlu (NH4) hâlde de olabilir. Doğadaki bazı maddeler iyonların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Örneğin sodyum klorür bileşiği, Na+ ve Cl- iyonlarından oluşmuştur

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry