Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 74 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Pasifik Yayınları

Moseley’in Periyodik Sisteme Katkıları

1912’de İngiliz fizikçi Henry Moseley (Henri Mozli, Resim 2.3.3), atomların yaydığı X ışınları ile ilgili çalışmalar yaptı. Yaptığı deneylerle her elementin atomunun çekirdeğinde belirli sayıda proton olduğunu ve bu sayının atomlar için ayırt edici özellik olduğunu gösterdi. Elementlerin özelliklerinin proton sayılarına, dolayısıyla atom numaralarına bağlı olduğunu fark etti. Bu çalışmaların sonucunda elementlerin atom numaralarına göre periyodik sistemin yeniden düzenlenmesini önerdi. Böylece Mendeleyev’in atom kütlelerine göre düzenlediği tabloda nikel ve iyotun komşu atomların (kobalt ve tellür) kütlelerine uymamasından doğan sınıflandırma sorunu çözüldü. Başka bir deyişle sorun, Mendeleyev’in belirttiği gibi, bu element: Henry Moseley atomlarının kütlelerinin yanlış hesaplanması değildi. Elementleri, atomlarının kütlelerine göre sınıflandırmak yanlıştı.

Günümüzdeki Periyodik Sistem

Hemen hemen tüm kimya laboratuvarlarında bir periyodik sistem bulunur. Periyodik sistemde element sembolleri ve atom numarası ile kütle, erime – kaynama sıcaklığı değerleri gibi bazı bilgiler bulunur. Kimya öğrenen öğrencilerin periyodik sistemin nasıl düzenlendiğini, hangi tür bilgileri ve verileri içerdiğini bilmesi gerekir. Günümüzde kullanılan periyodik sistem, Moseley’in önerdiği gibi elementlerin atom numaralarının artışına göre sıralanması ve benzer özellikteki elementlerin alt alta getirilmesiyle oluşturulmuştur

Periyodik sistemdeki yatay sıralara periyot, düşey sıralara ise grup denir. Yedi yatay sıra yani periyot vardır. Birinci periyodun bir ametal olan hidrojen elementiyle başlamasına rağmen diğer periyotlar aktif alkali metaliyle başlayıp asal gazla biter. Periyodik sistemde A grubu, sekiz sütun içerir yani sekiz tane A grubu vardır. B grubu ise on sütun içerir ama sekiz tane B grubu vardır. Gruplardan biri, (8 B grubu) üç sütundur. Her grup, grubun numarasını gösteren bir rakam ve grubun türünü gösteren A veya B harfleri ile ifade edilir. Buna göre A grupları 1A, 2A… 8A; B grupları 1B, 2B… 8B şeklinde gösterilir. A grubundaki elementlere baş grup elementleri, B grubundaki elementlere ise geçiş ya da yan grup elementleri denir.

Uluslararası Kuramsal ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC), 1984 yılında toplanarak grupların soldan sağa doğru 1’den 18’e kadar numaralandırılmasını önermiştir. Bu sistemde 1A → 1,2A → 2… ve 8A grubu

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry