9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 62 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları Pasifik Yayınları
Bohr Atom Modeli’nin Yetersizlikleri
Bohr Atom Modeli, hidrojen atomunun ve tek elektronlu iyonların (He+, Li2+) davranışlarını başarıyla açıklamıştır. Buna karşın, Bohr Atom Modeli’nin tahmin ettiği çok elektronlu atom ve iyonların yayınım spektrumları, deneysel bulgularla uyuşmuyordu. Ayrıca elektronların belirli çembersel yörüngeler izlediği ile ilgili kanıt yoktu. Çünkü elektronlar çok hızlı hareket ediyordu ve bu nedenle izlediği yolu belirlemek mümkün değildi. Ayrıca elektronun tanecik özelliği gösterdiği durumlar yanında, dalga özelliği gösterdiği davranışlar da vardı. Tüm bu deneysel bulguların Bohr Atom Modeli’yle açıklanamayacağı gösterilmiştir. Bohr Atom Modeli, sayılan yetersizlikleri sebebiyle, on iki yıl geçerliliğini koruduktan sonra yerini Modern Atom Teorisi’ne bırakmıştır. Modern Atom Teorisi’nde, elektronun bulunduğu belirli bir yerden söz edilemez. Bunun yerine elektronların bulunabileceği olası bölgeden (hacimden) söz edilir. Bu bölge bir pervanenin dönerken oluşturduğu görüntü gibi (bulut) ifade edilebilir. Elektronların hareket ederken oluşturduğu bölgeler buluta benzetildiği için Modern Atom Teorisi “Bulut Modeli” olarak da adlandırılır. Modern Atom Teorisi’nde de enerji katmanlarından söz edilir. Katmanlarda bulunabilecek elektron sayısı sınırlıdır. Birinci katmanda en fazla 2 elektron, ikinci katmanda ise 8 elektron bulunabilir. Her katmanda bulunabilecek en fazla elektron sayısı, 2n2 bağıntısıyla hesaplanır. Buna göre 3. katmanda en fazla 2.32 = 18 elektron bulunabilir. Atom numarası 12 olan magnezyum (Mg) atomunun temel hâlde elektronları, birinci katmanda 2, ikinci katmanda 8, üçüncü katmanda 2 elektron olacak şekilde dağılmıştır. Elektronların katmanlara bu şekilde dağıtılması katman elektron dağılımı (dizilimi) olarak adlandırılır.
Atomların elektron dağılımları yapılırken aşağıdaki kurallar uygulanır:
1- Elektronlar çekirdeğe en yakın (birinci) enerji düzeyinden (katmandan) başlanarak yerleştirilir.
2- Bir katmandaki elektron sayısı, 2n2 ile hesaplanan değeri aşamaz.
3- Atomların son katmanında 8’den fazla elektron bulunamaz. Elektron dağılımı sırasında 8’den fazla elektron kalmışsa atoma yeni bir katman eklenip fazlalık elektronlardan ikisi buraya yerleştirilir. Kalan fazlalık varsa bir önceki katmana eklenir.
4- Bir iç katman, alabileceği en fazla elektronu almamışsa (dolmamışsa) en dıştaki katmanda 2’den fazla elektron bulunamaz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 62 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.