Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 61 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları Pasifik Yayınları

Öyleyse çizgi spektrumları, bir atom için ayırt edici özelliktir. Başka bir deyişle çizgi spektrumuna bakarak o spektrumun hangi atoma, dolayısıyla elemente ait olduğunu belirleyebiliriz. Katı veya gaz hâldeki her atom, ısıtıldığında kendine özgü bir ışın yaymaktadır. Bu durumun atomun yapısı ile ilgisi nedir? Neden atomlar kendine özgü, parmak izi ya da barkod gibi birbirinden farklı spektrum oluşturur? Bu soruların yanıtı Danimarkalı fizikçi Niels Bohr’dan gelmiştir. Bohr, hidrojen gazı içeren boşalma (deşarj) tüpleriyle deneyler yaptı. Hidrojen atomlarının oluşturduğu çizgi spektrumlarını inceledi. Bu spektrumların, atomdaki elektronların hareketlerinden kaynaklandığını savundu. Çalışmalarının sonucunda yeni bir atom modeli ortaya attı. Bohr, modelinde hem hidrojen atomu ile ışık arasındaki ilişkiyi açıklamış hem de elektronların neden atom çekirdeğine düşmediği sorusunu yanıtlamıştır.

Bohr Atom Modeli’nin varsayımları şunlardır:

1- Atomda elektronlar, belirli enerjiye sahip dairesel yörüngelerde bulunabilir. Bu yörüngelere enerji düzeyleri (seviyeleri) katmanları ya da kabukları denir. Katmanların ortak merkezi, çekirdektir. Her katman; K, L, M, N, O … gibi bir harf veya 1, 2, 3, 4, 5 … gibi bir n sayısı ile gösterilir
2- Elektron, içinde hareket ettiği katmana göre belli bir enerjiye sahiptir. Çekirdeğe en yakın olan katmandaki elektronu, çekirdek, en fazla kuvvetle çeker ve elektronun enerjisi en az seviyededir. Çekirdekten uzaklaştıkça elektronun enerjisi artar. Elektronun enerjisi, hiçbir zaman katmanlar arasındaki bir değerde olamaz. Spetrumların kesikli olması bunu gösterir.
3- Atomdaki elektronlar, en düşük enerjili katmanda ve çekirdeğe mümkün olan en kısa mesafede bulunur. Bu enerji düzeyine temel hâl düzeyi denir. Temel hâldeki atom, kendiliğinden enerji yani ışık ve ısı yaymaz. Elementler bir elektrik arkı veya bunsen beki ile ısıtıldığında (enerji aldığında), atomlarındaki elektronlar, enerji soğurarak daha yüksek enerjili katmanlara geçer. Bu durumdaki atoma atomun uyarılmış hâli denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 61 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry