9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 58 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Pasifik Yayınları
Rutherford, a-Parçacıkları Saçılma Deneyi’nin sonuçlarını açıklayabilmek için yeni bir atom modeli önerdi. Buna göre;
1- Atomdaki (+) yüklerin tümü, atomun içinde yoğun olarak ve merkezî bir bölgede toplanmıştır. Bu bölge “çekirdek”tir (Şekil 2.1.4 ve Şekil 2.1.5). Çekirdekteki (+) yüklü taneciklere proton adı verilir.
2- Çekirdeğin kütlesi atomun kütlesinin çoğunu (%99,9 dan fazla) oluşturur. Ancak çekirdeğin kapladığı hacim, atomun hacminin çok küçük (1/1013 ü) bir kısmıdır. Yani atomun çapı 10-10 m, çekirdeğin çapı ise 10-15 m’dir. Bu nedenle, atomun büyük bölümü boşluktur.
3- Atomda elektronlar, çekirdekten belli bir uzaklıktadır ve çekirdeğin etrafına yayılmıştır.
4- Atom, nötrlüğünü sağlamak üzere proton sayısına eşit elektron bulundurmaktadır.
5- Çekirdekteki proton sayısı; bir elementin tüm atomlarında aynı, farklı elementin atomlarında ise farklıdır.
6- Protonların toplam kütlesi, yaklaşık atom kütlesinin yarısı kadardır. Öyleyse atomda yüksüz tanecikler de bulunmalıdır.
Dikkat
Bir atomu a-parçacıkları ile bombardıman etmek, bir şeftaliyi uzun bir iğne ile incelemek gibidir. İğne, şeftalinin ortasında sert bir şeye çarptığında, çekirdeği görmesek de onun varlığını ve büyüklüğünü anlamak mümkün olur.
Bilim İnsanı
Ernest Rutherford (1871-1937)
Rutherford, atomun yapısıyla ilgili çalışmaları sonucu, atom çekirdeğini keşfetmiştir. Elektromanyetik radyasyon, X ışınları ve radyoaktivite ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Farklı tipte elektromanyetik ışımaların olduğunu öne sürmüş ve bunlara a (alfa), b (beta), g (gama) isimlerini ve sembollerini vermiştir. a ışımasının helyum çekirdeğinden, b ışımasının ise elektrondan oluştuğunu bulmuştur. 1908’de, a-Parçacıkları Saçılma Deneyi’yle, atomdaki (+) yüklerin ve atomun kütlesinin çoğunun bir merkezde (çekirdekte) toplandığını göstermiştir. Ayrıca a parçacıklarını azot atomlarına göndererek simyacıların başaramadığını başarmış, azotu oksijene (bir elementi başka bir elemente) dönüştürmüştür. Rutherford öğrencilerine her zaman yardımcı olurdu. Onların da saygın büyük bilim adamları olmalarını isterdi. Geiger sayacını icat eden Hans Geiger bu öğrencilerinden biridir. Rutherford ve Geiger ortak çalışarak altın atomlarının yapısını aydınlatmaya çalışmışlardır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.