Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 56 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları Pasifik Yayınları

Işınlar, katottan yayıldığı için katot ışınları olarak adlandırıldı. Sonraki yıllarda, katot ışınlarının aslında ışın değil tanecik demeti olduğu anlaşıldı. Hatta bu tanecik demetinin negatif yükler taşıdığı ve her maddede bulunduğu deneylerle gösterildi. Bir şeyin tanecik olduğu nasıl kanıtla- nabilirdi? Bunun bir yolu, kütlesini ölçmektir. 1897 yılında Joseph John Thomson (Jozıf Can Tamsın) katot ışınları ile birçok deney yaptı. Thomson, katot ışınlarının negatif taneciklerden oluştuğu ve tüpte bulunan gazdan kaynaklandığı sonucuna vardı. Hatta bu taneciklerin elektrik ve manyetik alandaki sapmasından yararlanarak elektriksel yük/kütle oranını hesapladı. Negatif yük taşıyan bu taneciklere bilim insanı, G. Stoney’in önerdiği gibi elektron adını verdi. Thomson, atom nötral olduğuna göre atomda, elektrona (negatif yüke) eşit pozitif yükün bulunması gerektiğini de belirtmiştir. Bu bilgiler ışığında Thomson, Dalton’dan farklı bir atom hayal etmiş, yeni bir atom modeli geliştirmiştir. “Üzümlü Kek Modeli” olarak da adlandırılan bu modelde üzümler elektronları, kekin hamuru da atomdaki (+) yüklü küreyi temsil eder (Resim 2.1.3). Başka bir deyişle atom, pozitif yüklü kürenin içinde elektronların dağıldığı yapıdadır

Thomson’un atomla ilgili varsayımları şunlardır:

1- Atom, yarıçapı 10-8 cm olan bir küre şeklindedir.
2- Nötr bir atomda pozitif yük sayısı, elektron sayısına eşit olup (+) ve (-) yükler toplamı sıfırdır.
3- Elektronlar, pozitif yük içinde üzümlü kekin üzümleri gibi dağılmıştır. Elektronların kütlesi, ihmal edilecek kadar küçüktür. Bu nedenle atom kütlesini hemen hemen (+) yükler oluşturur.

Proje Üretiyorum

Atomla ilgili olarak bugünkü bilgilere sahip olmadığımızı varsayıp atom hakkında fikir üretelim. Çevremizdeki gözlemlere dayanarak bir atom modeli tasarlayalım. Tasarladığımız atom modelinin üç boyutlu maketini yapalım. Oluşturduğumuz atom modellerini sınıfta sergileyip arkadaşlarımızla konu hakkında tartışalım.

  • Cevap:

Sokağa çıkıp herhangi birine “Atom neye benzer?” diye sorduğunuzda genelde alacağınız cevap çekirdeğin etrafında dolanan bir elektron şeklinde olacaktır. Peki, bu her yerde görmeye alıştığımız imge ne kadar doğrudur ve ne şekilde günümüze kadar gelmiştir? Bunu açıklamak için olayın tarihine bir göz atmamız gerekiyor.

Atom fikrinin ne kadar eski olduğu sorusu ilk aklınıza geldiğinde bu fikrin Antik Yunan dönemine kadar dayanabileceği aklınıza gelmeyebilir. Ancak bu düşünce yazılı tarihe göre ilk olarak Demokritos tarafından milattan önce 460 yılında ortaya atılmıştır. Demokritos’a göre bütün maddeler atom denen görünmez, yok edilemez, homojen yapıya sahip parçacıklardan oluşmaktaydı. Ancak o kadar küçük boyutları incelemek o dönemlerde mümkün olmadığından bu fikir tarihin sayfalarına gömüldü.

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry