Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 49 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları Pasifik Yayınları

Kükürt trioksit (SO3)

Kükürt trioksit, genellikle kükürt içeren (örneğin linyit kömürü gibi) yakıtların yanması ve volkan aktiviteleri sonucu ile sülfürik asit üretimi yapan tesislerden çevreye yayılır. Kükürt trioksit, solunması ya da yutulması durumunda oldukça zehirlidir. Gözde ve ciltte yanma ve tahrişe yol açar. Görme kaybına neden olur. Yutulması durumunda yemek borusunda ve midede yanma ve tahriş olur. Uzun süre solunması, boğaz ve soluk borusu kanserine neden olabilir. Kükürt trioksit çevre için de zararlıdır. Havadaki su buharıyla birle- şerek asit yağmurlarına neden olur. Metaller için aşındırıcıdır. Ahşap, pamuk, sunta gibi organik malzemelerle teması yangın riski taşır.

Klor (CI2)

Temizlik yaparken tuz ruhu ve çamaşır suyu karıştırılarak kullanılırsa klor gazı ortaya çıkar. Klor zehirleyici bir gazdır. Klor, temizlik malzemelerinin karıştırılarak kullanılması dışında çamaşır suyu gibi bazı temizlik malzemelerinden, yüzme havuzlarından ve pvc üretim tesislerinden de çevreye yayılır. Klor gazına maruz kalmak boğaz, burun ve gözde tahrişe neden olur. Bu gaza maruz kalan kişilerde öksürük, göğüs ağrısı, akciğerlerde su birikmesi görülür. Klora uzun süre maruz kalınması ise ölüme neden olabilir. Havada ya da suda çözünmüş olarak bulunan klor, organik ve anorganik maddelerle etkileşerek çevre için zararlı kimyasal maddeler oluşturur. Suda ya da toprakta bulunan düşük seviyedeki klor bile burada yaşayan organizmalara zarar verir.

ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM

1- Tarihte cıva zehirlenmesinin en yoğun görüldüğü bölge Japonya’nın Minamata bölgesidir. Minamata’da bir fabrika, cıva içeren atıklarını denize bırakmıştır. Zamanla insanların, kedi, köpek gibi hayvanların hastalandığı ve bunun nedeninin de cıva olduğu tespit edilmiştir. Birçok kişinin sakatlanmasına hatta ölmesine yol açan bu hastalık, daha sonraları “Minamata hastalığı” olarak adlandırılmıştır. Minamata hastalığına yol açan fabrikanın bıraktığı cıva, insanlara ve evcil hayvanlara nasıl ulaşmıştır? Bu hastalığın belirtileri neler olabilir?

  • Cevap: Minamata hastalığı, Japonya’nın Minamata Koyu’nda ortaya çıkan, balık ve kabukluların yenmesiyle oluşan bir tür cıva zehirlenmesi. Kedilerde, kanatlılarda ve insanlarda; iştah azalması, zayıflama, körlük, durgunluk, hâlsizlik ve eş güdüm bozukluğu ile etkisini göstermektedir.

2- Yandaki fotoğrafta, transfer tutkalı ambalajı ve ambalajın üzerindeki güvenlik uyarı işaretlerini görüyorsunuz. İşaretler madde ile ilgili hangi uyarıları veriyor? Bu madde ile çalışmak durumunda kalırsanız hangi güvenlik önlemlerini alırsınız?

  • Cevap:

3- Aşağıda resimleri verilen laboratuvar araçlarının adları nedir? Bunlar ne amaçla kullanılır? Resimlerin altlarına yazınız.

  • Cevap: 1. Beherglas, 2. Büret, 3. Ayırma hunisi, 4. Cam balon, 5. Saat camı

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

1 Yorum