9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 47 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları Pasifik Yayınları
Bazı Maddelerin İnsan Sağlığı ve Çevre Üzerindeki Zararlı Etkileri
Genellikle kış aylarında gazete ve televizyonlarda “Sobadan sızan gazdan zehirlendi.” başlıklı haberlere rastlarız. Sobadan sızan gaz nedir? Günlük yaşamda insan sağlığına zararlı olduğunu bildiğimiz başka maddeler var mıdır? Bu maddeler insan sağlığının dışında çevreye de zarar verir mi? Şimdi, bu sorulara yanıt olabilecek bazı maddeleri inceleyelim.
Cıva (Hg)
Işık vermeyen, ömrünü doldurmuş floresan ampuller kırılma- malı, çöpe atılmamalıdır. Neden? Cıva; bazı pillerde, floresan ampullerde, boyalarda, termometrelerde vb. bileşikler hâlinde ya da element hâlinde kullanılır. Cıvanın hemen hemen tüm formları (bileşik ya da element hâli) sağlık ve çevre için tehlikelidir. Cıvanın elementel hâli; oda sıcaklığında sıvıdır ve buharlaşır. Böylece bulunduğu ortamda düşük düzeyde cıva buharı bulunabilir. Cıva buharı uzun süre solunduğunda titreme, diş eti iltihabı, çarpıntı gibi birçok etki gösterir. Beyine taşındığında geri dönüşü olmayan nörolojik problemlere yol açar. Çevreye yayılan cıvanın diğer kaynakları böcek öldürücü ilaçlar, madencilik faaliyetlerindeki atıklar ve katı atıklardır. Cıvanın farklı bileşiklerinin toksik etkisi de farklıdır. Tehlikeli cıva bileşiklerinin toksik etkisi yanında, yağlarda çözünürlüğü artırma etkisi de vardır. Böylece cıva bileşikleri bitki ve hayvan bünyesine kolaylıkla geçer. Cıvanın nörolojik etkilerinin yanında vücuttaki oksijen mekanizmasını etkileme özelliği de vardır. Bir evde kırılan cıvalı bir termometredeki cıva ya da laboratuvarda açıkta bırakılan cıva, havada bulunabilecek sınır değerinin (1 L havada) aşılmasına yetecek kadardır. Bu nedenle floresan lambaları kırmamalı, laboratuvarda cıva açıkta bırakılmamalı, bu tür ortamlar havalandırılmalıdır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı ilaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, 22 Ekim 2009 yılında cıvanın laboratuvarda kullanılmasını ve cıvalı termometre satışını yasaklamıştır. İnsanlar, deniz canlıları ya da yaban hayvanı yediklerinde de onların bünyelerindeki cıvaya maruz kalır ve bu cıvadan etkilenebilir.
Kurşun (Pb)
Kurşunsuz benzin nedir? Neden benzin kurşunsuz olarak satılır? Kurşun, element ya da bileşikler hâlinde benzinde, bazı boyalarda, seramiklerde, su borularında, lehim malzemesinde, akülerde ve kozmetik ürünlerinde vb. kullanılır. İnsan sağlığı ve çevre için zararlıdır. Bu nedenle benzinde, boyalarda, su borularında kullanımı son yıllarda oldukça azalmıştır. Kurşun, çevreye daha çok, endüstriyel kaynaklardan (örneğin kurşun üreten tesis gibi) yayılır. Kurşun, vücudumuzdaki neredeyse tüm organlara etki eder. Özellikle çocuklarda davranış ve öğrenme bozukluğuna, büyümede gerileme, işitme kaybı, anemi ve hiperaktiviteye yol açar. Ayrıca karaciğerde siroza neden olur. Kurşun, hamilelerde fetusun gelişimini engeller, erken doğuma yol açar. Yine, kurşuna maruz kalan yetişkin kişilerde kalp problemleri, tansiyon, böbrek fonksiyonlarında bozulma görülebilir. Bunun sonucunda, etkilenen kişi ölebilir. Yakıtlardan, endüstriyel süreçlerden, insan etkinliklerinden çevreye yayılan kurşun, toprağa ve suya karışır. Böylece çevreye zarar verir. Özellikle suda yaşayan canlıların bünyesine giren kurşun, kurşun zehirlenmesine yol açar. Fitoplanktonların vücut fonksiyonlarını bozar. Bunlar oksijen üretiminde ve balina gibi büyük deniz canlılarının beslenmesinde önemli canlılardır. Kurşun, bitkiler için de zehirlidir. Bitkilerin toprak üstü kısımları da havadaki kurşuna maruz kalabilmektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 47 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.