9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 46 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Pasifik Yayınları
Demir (Fe)
Dünya’nın çekirdeği, erimiş hâlde demir içerir. Bunun dışında demir, doğada bileşikler hâlinde bulunur. Demir, uygarlığımız için çok önemlidir. Yapı sektörü, otomobil sektörü demirsiz düşünülemez.Demir, bitki ve sıcakkanlı hayvanların yaşamının vazgeçilmez unsurudur. İnsan vücudunda bulunan demirin yaklaşık %70’i kandaki hemoglobin ve kaslardaki miyoglobin proteinlerinde bulunur. Hemoglobin oksijenin akciğerlerden hücrelere taşınmasından; miyoglobin ise depolanmasından sorumludur Demir, ayrıca vücutta karbon dioksit taşınması ve elektron transferi olaylarına da katılmaktadır. Bunun dışında bazı enzimlerin ve proteinlerin yapısında demir bulunmaktadır. İnsan vücudu günde yaklaşık 12-18 mg demire gereksinim duyar. Demir eksikliğinde kansızlık gelişir. Kansızlık durumunda ise yeterince oksijen taşınamadığı için yorgunluk, bitkinlik, uyku hâli, baş ağrısı, kilo kaybı, nefes darlığı, sinirlilik gibi belirtiler görülür. Demir, bitkilerde klorofil oluşumunda görev alır. Toprakta demir yetersiz olduğunda, bitkide klorofil sentezlenmediği için yapraklar beyazlaşır. Bitkinin büyümesi durur. Ayrıca demir, bitkilerde enzimlerin çalışması için gereklidir.
Bunları Biliyor musunuz?
Kırmızı kan hücrelerine (alyuvarlara) kırmızı rengini veren, hemoglobinin bir bileşeni olan “hem” adlı demir bileşiğidir. Oksijen azlığında kanın rengi koyu kırmızı olur. Bunun “hem” ile ilişkisi ne olabilir? Bazı canlılar, kanda oksijeni taşımak için demir bileşiği kullanmaz. Örneğin atnalı yengeci kanda oksijen taşımak için bakır bileşiği kullanır. Demir bileşiği kullanmadığı için bu canlının kanı kırmızı değil mavidir. Atnalı yengeçlerinin kanı, ilaç sektöründe kullanılmaktadır.
Su (H2O)
Evimizde Resim 1.4.12’teki gibi bir çiçek görsek aklımıza ilk gelen, bu çiçeğin susuz kaldığıdır. Su, canlılar için hayati öneme sahip bir sıvıdır. Başka bir deyişle, su olmadan canlılar yaşayamaz. Su, ortam olarak da bazı canlıların yaşamasına olanak verir. Suda oksijen çözünmüş olarak bulunabildiği için suyun içinde de canlılar yaşayabilmektedir. Vücudumuzdaki biyolojik süreçler su ortamında gerçekleşir. Tükürükte bulunan su, çiğneme ve yutmaya yardımcı olur. Eklem yerlerindeki eklem sıvısının büyük bir kısmı da sudan oluşur. Eklem sıvısı, eklemlerin rahat çalışmasını sağlar. Su, vücut sıcaklığımızı düzenler. Artan vücut sıcaklığı terleme sayesinde düşürülür. Terin büyük kısmı yine sudur. Kan plazmasının %92’si sudur. Kan plazmasında, hücreler için gerekli maddeler taşınır. Vücutta biyolojik süreçler sonucu oluşan ve vücuda zarar veren maddeler su ile atılır. Su, çevre için de önemlidir. Su, sürekli buharlaşır ve yağışla yeniden yeryüzüne döner. Bu döngü sürekli devam eder. Böylece su; Güneş ve su döngüsüyle beraber iklimleri oluşturur. Su yaşam için gerekli olduğundan uygarlıklar su Kenarlarında kurulmuştur. Su ile yalnızca tarım yapılmamış; ulaşımda, taşımacılıkta da sudan yararlanılmıştır. Su, yeryüzünün şekillenmesine ve toprak oluşumuna da katkıda bulunur. Topraktaki maddelerin çözünmesini ve taşınmasını sağlar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 46 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.