9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 29 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Pasifik Yayınları
Arıtım (Rafine) İşlemleri
Bir ürün ya da doğal kaynağın arılığını (saflığını) bozan maddeleri ayırma işlemi arıtım olarak adlandırılır. Günlük yaşamda su, bitkisel yağlar, ham petrol gibi maddeler arıtıldıktan sonra kullanıma sunulur. Arıtım yöntemleri fiziksel, kimyasal ve biyolojik olabilir. Kirliliğe neden olan maddenin fiziksel özelliklerine (viskozitesi, özkütlesi gibi) göre uygulanan arıtma yöntemi fiziksel, dışarıdan kimyasal madde eklenmesiyle yapılan arıtma yöntemi kimyasal, biyokimyasal reaksiyonlar sonucunda organik kirleticilerin uzaklaştırılması yöntemi ise biyolojik arıtımdır. Bazen bir madde (örneğin su) için yukarıdaki üç arıtım yöntemi de uygulanır. Kimyagerlerin ve kimya mühendislerinin yanı sıra çevre mühendisleri de arıtım işlemlerinde görev alırlar.
KİMYA ALANI İLE İLGİLİ BAZI MESLEKLER
Kimya alanındaki bilgi birikiminin artmasıyla kimya biliminin alt dallara ayrıldığını biliyorsunuz. Bunun sonucunda kimya ve kimyanın alt dallarıyla ilgili meslekler de çeşitlenmiştir. Bunlardan bazıları aşağıda açıklanmıştır.
Kimya Mühendisliği
“Günün birinde laboratuvardaki araştırmalarınız sonucu çevreyi kirletmeyen bir yakıt ya da sürekli oksijen sağlayacak bir madde buldunuz. Yakıtı araçlarda, oksijeni uzay giysilerinde kullanmak için bu maddeleri geniş çaplı üretmek istediniz. Bunu nasıl yaparsınız?” sorusunun yanıtı, “kimya mühendisliği bilgilerini kullanarak” olmalıdır. Peki, kimya mühendisliği nedir? Kimya mühendisliği için hangi eğitim alınır? Kimya mühendisleri ne iş yapar? Kimya mühendisliği, laboratuvar ölçeğinde yürütülen işlemlerin endüstriyel üretime dönüştürülmesi yani kimyasal teknolojilerin kurulması için gerekli tasarımları ve işlemleri konu alan bir bilimdir Üniversitelerin kimya mühendisliği bölümünden mezun olanlar, kimya mühendisi unvanını alır. Kimya mühendisi, çalıştığı yerdeki kaliteyi ve verimliliği artırır. Ham maddeden ürün oluşuncaya kadarki tüm üretim aşamalarını denetler.
Kimyager
Bilim insanları, insan gözündeki mercek gibi şekil değiştirebilen mercek (sıvı mercek) icat ettiler. Bu mercek, şeffaf plastik bir silindir içinde birbirine karışmayan bir çözelti ile bir çeşit yağdan oluşmaktadır. Bu merceğin icat edilmesinde malzeme bilimi, optik mühendisliği, fizik gibi farklı disiplinlerden kişiler çalışsa da bu sürece kimyagerler de katkı sağlamıştır. Kimyagerlik için hangi eğitim alınır? Kimyager ne iş yapar?
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.