Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 20 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Pasifik Yayınları

Simya Döneminin Bitişi

Kimya; maddenin yapısını, özelliklerini, maddelerin birbiriyle etkileşimini ve kullanım alanlarını araştıran bir bilim dalıdır. Simyadan farklı olarak deneme yanılma yolunu değil bilimsel yöntemi kullanır. Amacı; daha yararlı, kullanışlı, ekonomik vb. özellikte ve ihtiyaca yönelik maddeler üretmek; var olan maddelerin zararlarını ortaya koymak, bu konuda çözüm önerileri geliştirmektir. 16. yüzyıldan itibaren simyacıların altın ve ölümsüzlük iksiri yapımı düşüncesi bilim insanları arasında asıl amaç olmaktan çıktı. Bilim insanları, düşünceyle deneyi birleştirip deneye öncelik verdiler. Bundan dolayı dört element fikrini eleştirmeye başladılar. Çünkü deneysel çalışmalar sonucunda toprak, su ve havadan pek çok farklı özellikte kimyasal madde elde edilmişti.

Kimyanın Doğuşu ve Gelişimi

17. yüzyılda kimyanın gelişimi başladı. Bu dönemdeki bilim insanlarına göre, deneylerden elde edilen bulguların tekrar yorumlanması gerekiyordu. Eski dört element fikri terk edildi. Diğer ülkelerle bilgi alışverişi gelişti. Bilimsel dernek ve akademiler kuruldu. Bu dönemin en önemli iki bilim insanı, Robert Boyle ve Antoine Lavoisier’dir.

Robert Boyle

17. yüzyılın önde gelen bilim insanlarından Robert Boyle, deneysel temelden yoksun bir açıklamayı kesin olarak reddediyordu. Yaptığı deneylerin sonucunda, sabit sıcaklıkta bir gazın basıncının gazın hacmi ile ters orantılı olduğunu buldu. Yanma olaylarını inceleyerek yanmada havanın gerekli olduğunu belirtti. Ayrıca yaptığı deneylerle havanın ancak bir kısmının yanma için elverişli olduğunu gösterdi. Bazı bitkisel boyaların asitlerde renk değiştirdiğini gözlemledi. Bu renk değişimini kullanarak asitleri diğer maddelerden ayırt etti. Boyle, teraziyi deneylerinde kullanarak nicel (miktara dayalı) ölçme yapmıştır. Simyanın öznel ve geleneksel yapısı Robert Boyle’un element tanımına objektif bir R0bert B0yie yaklaşım getirmesi ile yıkılmış ve modern kimya bilimi doğmuştur. Boyle, bir maddenin element olup olmadığını söyleyebilmek için, o maddenin bilinen yöntemlerle daha basit maddelere ayrışıp ayrışmayacağının denenmesi gerektiğini savundu. Buradan yola çıkarak Aristo’nun da kabul ettiği dört element düşüncesini reddetti. Çünkü dört element içinde yer alan su, toprak ve hava kendinden daha basit maddelere ayrıştırılabiliyordu. Öyleyse bunlar element olamazdı

Bunları Biliyor musunuz?

Robert Boyle “Kimyacıların görevi, mistik yöntemlerle altın ya da iksir yapmak değil, maddeleri analiz ederek onların bileşimlerini ve elementleri aydınlatmaktır.” demiştir. The Sceptial Chymist (Kuşkucu Kimyager), en önemli eseridir. Boyle bu kitabında maddelerin hareket hâlindeki taneciklerinden oluştuğu ve olayların (değişimlerin), taneciklerin çarpışması sonucu meydana geldiği kavramını karşılıklı konuşma şeklinde savundu. Dört elementin (hava, su, toprak, ateş) ayrıştırılabildiğini bu nedenle element olamayacağını dile getirdi.

Kimyanın gerçek bir bilim olarak kabul edilmesi, 18. yüzyılın sonlarını bulmuştur. Bu gecikmenin en önemli nedenlerinden biri kimyayla uğraşan insanların simyanın batıl ve mistik düşüncelerinden kendilerini arındıramamalarıdır. Bir diğer neden ise 17. yüzyılda yanma olaylarını açıklamak için ortaya atılan filojiston (yanma) teorisidir. Filojiston teorisi Lavoisier tarafından deneysel olarak çürütülmüştür.

CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry