9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 193 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları Pasifik Yayınları
Deterjanlar: Deterjanlardan çevreye karışarak ayrılan fosfat, canlılardaki hücre içi oksitlenme olaylarını, enzimatik karaciğer işlevlerini engeller. Sodyum ve potasyum ise toprakta fazla miktarda bulunursa bitkinin diğer besin elementlerini almasını, buna bağlı olarak da gelişimini engellemektedir. Deterjanlar suya karıştığında fosfat, potasyum ve sodyum sudaki bitki ve su yosunlarının (alglerin) aşırı büyümesine ve çoğalmasına neden olur. Böylece su yüzeyi su yosunlarıyla (alglerle) kaplanır. Hem su yüzeyinin kaplanması hem de bu bitki ve su yosunlarının tükettiği oksijen nedeniyle sudaki oksijen azalır. Böylece suda yaşayan canlıların yaşaması zorlaşır. Deterjanlarda bulunan alkil benzen sülfonat gibi bazı maddeler toprakta azot bakterisinin gelişimini, dolayısıyla bitkinin azotu kullanmasını engellemektedir.
Piller
Bildiğiniz gibi bu maddelerden bazıları ağır metallerdir. Ağır metallerin toprakta ve sularda bulunması son derece zararlıdır. Besin zinciri ile canlıdan canlıya taşınabilir. 1. ünitede bahsedilen Minamata hastalığını hatırlayınız. Bu hastalık cıva içeren kirli sulardaki balıkların insanlar tarafından tüketilmesi sonucu cıvanın insan vücuduna girmesi ile oluşmaktadır. Piller toprağa, suya atıldğında yalnızca cıva değil içerisindeki yukarıda sayılan maddeler ve bazı zehirli gazlar da çevreye yayılarak çevre kirliliğine yol açar (Resim 5.2.10). Örneğin kadmiyum bitkiler tarafından alınarak besin zincirine dâhil olur. Böylece canlılarda protein sentezini, karbonhidrat metabolizmasını, enzim aktivitesini ve fotosentez sürecini bozar. Kadmiyum içeren bitkilerle beslenen insan ve hayvanlarda yüksek tansiyon, kansızlık, akciğer kanseri gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Nişadırın solunması ya da yutulması ciddi tahrişe neden olur. Görüldüğü gibi piller çevre için son derece zararlıdır. Bu nedenle toprağa ve suya gelişigüzel atılmamalı, pil toplama kutularında biriktirilmeli, biriken piller toplama merkezlerine gönderilmelidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 193 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.