9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 188 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Pasifik Yayınları
Azot oksitler (NOx)
Azot, oksijenle yedi farklı oksit oluşturur. Ancak bunlardan en önemli hava kirleticileri, azot monoksit (NO) ve azot dioksittir (NO2). Bu iki gaz beraberce NOx olarak simgelenir. Azot dioksit kırmızımsı – kahverengi renktedir, azot monoksit ise renksiz bir gazdır (Resim 5.2.2). Her iki gaz da milyonda 50 birimin üzerinde toksik etki gösterir.
Azot monoksit; yakıtların yüksek sıcaklıklarda yanması sırasında, volkanik faaliyetlerde; boya, patlayıcı gibi bazı kimya sanayilerinde açığa çıkar. Azot monoksit oksijenle birleşerek azot diokside dönüşür. Hemoglobine bağlanarak kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Azot oksitler, fotokimyasal duman (Güneş ışığı etkisiyle ozon ve çok halkalı hidrokarbonların oluşumu) yaparak görme alanını daraltır. Azot dioksit özellikle asit yağmuruna neden olur, bitkilere zarar verir. Bitki yapraklarında kahverengi lekeler ve yanmalar oluşturur.
Araştıralım – Paylaşalım
Bazı araçlarda her yıl, bazılarında ise iki yılda bir “egzoz emisyon ölçümü” yapılmaktadır. Bu ölçüm ne amaçla yapılmakta, ölçümde nelere bakılmaktadır? Araştıralım.
- Cevap: Emisyon testi ile araç sahiplerinin taşıtlarının trafiğe çıkmaya uygun olup olmadıkları belirleniyor. Araçların egzoz gazı salınım değerleri, rölantide ve yüksek devirdeyken ayrı ayrı ölçülüyor. Ölçüm sonucunda değerler belirlenen sınırlar içindeyse araç, egzoz emisyonu ölçüm pulu almaya hak kazanıyor.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.