Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 182 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları Pasifik Yayınları

SU KAYNAKLARI VE SU KAYNAKLARININ KORUNMASI
Suyun, milyonlarca yıl önce volkan patlamaları sonucu gaz hâlinde göründüğü, daha sonra bu gazın soğuyarak yoğuşması ile okyanusların oluştuğu düşünülmektedir. Su, Dünya yüzeyinin yaklaşık %71’ini kaplamakta; bunun da yaklaşık %96,5’ini okyanuslar ve denizler oluşturmaktadır. Ancak okyanus ve denizlerdeki su, tuzlu olduğu için kullanımımıza uygun değildir. Var olan tatlı su kaynaklarının (yaklaşık %3,5) büyük çoğunluğu da kutuplarda buzul olarak bulunmaktadır. Kullanılabilir tatlı su miktarının Dünya’da bulunan tüm sular içindeki payı, yaklaşık %1’dir . Bu %1’in ise çok az kısmı, içme suyu elde etmeye uygundur. Kullanılabilir su kaynakları; yer altı suları, akarsular ve tatlı su gölleridir. Su, Güneş’in enerjisi ile buharlaşıp yağış olarak yeryüzüne geri döner. Böylece su, sürekli bir döngü içerisindedir Su döngüsü ile yeryüzünde kirli ve tuzlu ortamdaki suyun bir kısmı yenilenmiş olur. Ayrıca sular su döngüsü ile korunur.

Yağışlarla yeryüzüne inen su, dere, ırmak vb. ile taşınırken ve yer altına sızarken topraktaki ve kayaçlardaki bazı maddeleri çözer. Çözünen maddelerle suların bileşimi değişir. Böylece su, mineral bakımından zenginleşir.
Kaynak sularının yüzeye çıkanları, çözünmüş madde ve temizlik açısından çoğunlukla içmeye ve kullanmaya uygun sulardır. Ancak tatlı suların tamamı içmek, yemek pişirmek vb. için uygun değildir. Atık ya da kullanılabilir durumda olmayan suların son kullanımı için istenmeyen özelliklerinin (koku, tat, kimyasal kirlilik, iyon, renk, mikroorganizma gibi) değiştirilmesine ya da iyileştirilmesine su arıtımı denir. Arıtım içme suyu, sulama, endüstri, vb amaçla yapılabilir.

Bunları Biliyor musunuz?

Suların Yerküre’deki dağılımını; suyun mekanik, fiziksel, biyolojik ve kimyasal özelliklerini inceleyen bilim dalına hidroloji adı verilir.

Bunları Biliyor musunuz?

Yağışlarla yeryüzüne inen suyun içinde, havada bulunan karbon dioksit ve oksijen gazı az da olsa çözünür. Ayrıca yağışın olduğu bölgede hava kirliliği oluşturan gazlar da (SO2, NO2 vb.) varsa bunlar da yağışla inen suda çözünür. Bu nedenle yağışla yeryüzüne inen su %100 saf su değildir.

  • CevapBu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike