9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 174 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları Pasifik Yayınları
PLAZMA
Plazma, maddenin yüksek sıcaklıktaki fiziksel hâlidir. Plazma hâlindeki maddede elektronlar ve elektronlarını kaybetmiş atomlar, bazen de molekül ve iyonlar bulunur. Plazmaların çoğu, pozitif atom çekirdekleri ile elektronların oluşturduğu çok sıcak bir karışımdır. Örneğin gaz hâlindeki helyuma büyük miktarda enerji (elektrik, ısı) verilirse iki tür parçacığın yer aldığı bir karışım yani helyum plazması oluşur. Genel olarak helyum gibi elementlerin plazma hâlleri oluşur. Diğer elementlerin plazmalarının oluşması ise oldukça zordur.
Dünya’da pek rastlanmasa da evrende bol miktarda plazma hâlinde madde vardır. Yıldızlar ve bulutsuların büyük kısmı plazmadır. Dünya’da, yıldırım, şimşek, kutup ışıkları, volkanların lavları doğal olarak plazma hâlinde madde içerir. Yapay olarak ise floresan lambalarda, neon ışıklarında ve bazı televizyon (plazma TV) ekranlarında plazma hâlinde madde vardır. Bunun yanında, özel laboratuvarlarda (parçacık çarpıştırıcıları, nükleer reaktörler vb.) plazma elde edilebilir. Plazma, dışa karşı nötrdür. Başka bir deyişle pozitif ve negatif elektrik yük sayısı eşittir. Plazma, elek- tirksel yüklü parçacıklar içerdiği için elektriği iletir. Manyetik alandan etkilenir.
Bunları Biliyor musunuz?
Floresan lambalar nasıl ışık verir? Floresan lambalarda tüp içinde genellikle argon gazı ve cıva vardır. Tüpe elektrik verilince elektrottan yayılan elektronların bir kısmı, argon atomlarına çarparak onları iyonlaştırır. Böylece daha fazla sayıda elektron serbest kalır. Elektronlar cıva atomlarına çarparak atomların bir kısmını iyonlaştırır. Böylece tüpün içinde plazma hâli oluşur. Elektronların çarpması ile uyarılan cıva atomlarının elektronları, yüksek enerji düzeyine çıkar (Bohr Atom Modeli’ni hatırlayınız.). Bu elektronlar, düşük enerji düzeyine dönerken aradaki enerji farkını mor ötesi ışık olarak yayar. Görünmez olan bu ışınlar, fosfor kaplamaya çarptığında görünür ışık yayılır. Plazma TV’ler de aynı yöntemle çalışır.
ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM
1. Plazma nasıl oluşur?
- Cevap: Atom bir elektronu eksilmiş ve net bir pozitif yüke sahip olmuş olacaktır. Yeterince ısıtılmış gaz içinde iyonlaşma defalarca tekrarlanır ve serbest elektron ve iyon bulutları oluşmaya başlar. Fakat bazı atomlar nötr kalmaya devam eder. Oluşan bu iyon, elektron ve nötr atom karışımı; plazma olarak adlandırılır.
2. Plazma dışa karşı nötr olduğu hâlde plazma küreye dokunduğumuzda elimize doğru bir ışık demeti oluşur? Neden?
- Cevap: Çünkü elimiz yaklaştığında bir çekim kuvveti oluşur ve bu durum gözlemlenir.
3. Gaz tanecikleri birbirlerine ve kabın yüzeyine çarparak birbirlerine ve kabın yüzeyine kuvvet uygularlar (enerji aktarırlar). Kaba yapılan kuvvet basınç oluşturur. Sizce plazma hâlindeki maddeler de kaba basınç uygular mı? Neden? Tartışınız.
- Cevap: Hayır plazma halindeki maddeler kaba basınç uygulamaz çünkü plazma dışa karşı nötrdür.
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 174 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.