9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 166 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Pasifik Yayınları
GAZLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ
Atmosfer, Dünya’yı çepeçevre saran gaz katmanıdır. Yaşayabilmemiz için gerekli oksijen gazı da atmosferde bulunur. Bir an için bütün atmosferin ve yapısındaki gazların yok olduğunu düşünelim. Yeryüzündeki yaşam nasıl olurdu? Gazların, aralarında büyük boşluklar bulunan ve bu nedenle birbirlerine uyguladıkları çekim kuvveti çok az olan taneciklerden oluştuğunu öğrenmiştik. Gaz tanecikleri arasında büyük boşlukların olması, gazların sıkıştırılmasını sağlar. Taneciklerinin her yöne gelişigüzel hareket etmesi sayesinde gazlar, içine konuldukları kapları tamamen doldurur ve her yöne yayılır. Odada sıkılan parfüm kokusunun bir süre sonra odanın her yerinden algılanmasının nedeni budur. Bu olay aynı zamanda gazların birbiriyle her oranda karışabildiğini de gösterir. Gazların sıkışma ve yayılma özelliklerinden yararlanılarak endüstride kullanılan LPG, LNG, oksijen, asetilen gibi birçok gaz, çelik tüplerde depolanabilmektedir. Dalgıçların kullandığı tüplerin içine oksijen ve helyum gazı, sıkıştırılarak konulmuştur. Sağlığımız için zararlı olan gazlı içeceklerin kapağını açtığınızda, gaz çıkışını gözlemlemişsinizdir. Bunun sebebi ne olabilir? Gazlar, sıkıştırılabilir ve suda bir miktar çözünebilir. Gazlı içeceklerin içindeki gaz çıkışının sebebi budur. Gazların sıvılardaki çözünen miktarı, basınç uygulandıkça artar, sıcaklıkla azalır. Akarsu, göl, deniz ve okyanuslardaki yaşam, karbon dioksit ve oksijen gazlarının suda çözünebilmesi ile yakından ilgilidir. Gazlar sıcaklıkla genleşir. Yani hacimleri artar. Sıcakta bırakılan havası az bir futbol topunun şişmesinin nedeni, sıcakla içindeki havanın genleşmedir. Gazların tanecikleri arasında çekim kuvveti çok az olduğu için tanecikler öteleme, titreşim ve dönme hareketi yapar. Gaz tanecikleri, bu hareketleri sonucu birbirine ve bulundukları kabın yüzeyine çarpar. Böylece kapta basınç oluşturur. Bir gaz; basınç, sıcaklık koşulları, hacim ve o hacimdeki miktarına göre farklı özellikler gösterir.
Afiş – Poster Çalışması
Ekolojik yaşam açısından gazların önemini araştıralım. Edindiğimiz bilgileri slayt ve afiş hâline getirip çalışmamızı sınıfta arkadaşlarımıza sunalım.
- Cevap: Gaz molekülleri canlı yaşamı için vazgeçilmez bir unsurdur. Atmosferin var olması dünya üzerindeki yaşamın var olması için gerekli en önemli unsurdur. Sıvıların belli sıcaklıklarda gaz halleri ile dengede olmaları da yine gazların varlığında mümkündür. Bu sayede canlılarda terleme olayı gerçekleşebilir ve yine yaşamsal fonksiyonlar devam ettirilebilir. Solunum olayında yine gazların (O₂,CO₂) varlığı söz konusudur. Bitkilerin besin kaynaklarının temelini gazlar oluşturur. (Fotosentez)
Sınıf Dışı Gözlem
Günlük yaşamda, özellikle sanayide ve sağlık alanında kullanılan gazların neler olduğunu araştırınız. Bu gazların nasıl kullanıldığını ve depolandığını yerinde görmek için yakın çevrenizdeki sanayi ve sağlık kuruluşlarını ziyaret ediniz. Buralardan edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız. Ziyaretler için gerekli yasal izinlerin ve güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini unutmayınız.
- Cevap:
Sanayi Gazlar Nelerdir?
Saf olarak elde edilen ve endüstriyel amaçlarla kullanılan gazların tamamı, sınai gazlar olarak adlandırılır. Bu gazların belirli oranlarda karıştırılması ile karışım gazları elde edilir. Sanayide ve tıp alanında en çok kullanılan sınai gazlar:
➢ Oksijen
➢ Azot
➢ Hidrojen
➢ Helyum
➢ Karbondioksit
➢ Nitrojen
➢ Klor
➢ Asetilen
➢ Propilen
➢ Amonyak
➢ Argon
Tıbbi Gazlar Nelerdir?
Medikal gazlar olarak da adlandırılır. Tıbbi gazlar aşağıdaki gibidir:
➢ Oksijen
➢ Azot
➢ Sıvı Azot
➢ Helyum
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.