Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Pasifik Yayınları

Simyacılar problem, hipotez, deney gibi bilimsel basamakları kullanmamalarına rağmen çözme, mayalama, damıtma, süzme, süblimleştirme, kristallendirme, özütleme vb. yöntemleri kullanarak ilaç, cam, boya, metal üretmiş; böylece toplumun gereksinimlerini bir ölçüde karşılamışlardır. Günümüz kimya biliminde kullanılan bazı yöntemler ve damıtma, buharlaştırma, kristallendirme gibi temel işlemler ile laboratuvar araç gereçlerinin ilk basit örneklerini simyacılar bulup kullanmışlardır. Eritme potaları, ısıtmak için fırınlar, damıtmak için imbikler, saklama kapları gibi araç gereçler bunlardan bazılarıdır.

Eski Mısır ve Mezopotamya da başlayan simya çalışmaları Hindistan a, Antik Yunan’a, İran’a, Çin’e, Roma İmparatorluğu’na ve Arap dünyasına yayılmıştır. İslam simyacıları astronomi, ecza, tıp alanında ve çeşitli maddeleri elde etme konusunda ilerlemiştir. Orta Çağ’da (8 – 13. yüzyıl) İslam bilginlerinin simyaya katkısı daha fazladır. Çünkü Avrupa’da simya çalışmaları Orta Çağ’da yasaklanmıştır. Orta Çağ’da islam uygarlıklarında oluşan bilgi birikimi ancak 12. yüzyılın başlarında Avrupa’ya yayılabilmiştir. Avrupa’da 14 – 17. yüzyıllarda simya çalışmaları daha çok tıp ve eczacılık alanında sürdürülmüştür.

Kimya Bilimine Katkı Sağlayan Bilim İnsanları

Simyadan kimyaya geçiş sürecine birçok bilim insanı yaptıkları çalışmalarla katkı sağlamıştır. Bunlardan bazıları Empedokles, Demokritos, Aristo, Câbir bin Hayyan, Ebubekir er-Râzi, Robert Boyle (Rabırt Boyl), Antoine Lavoisier’dir (Antuan Levazyi). Şimdi, bu bilim insanlarını ve yaptıkları çalışmaları görelim (Robert Boyle’un yaptığı çalışmalara 20. sayfada, Antoine Lavoisier’’in yaptığı çalışmalara ise 21. sayfada yer verilmiştir).

Empedokles

Empedokles, Antik Yunan’daki diğer filozoflar gibi felsefenin yanında bilimi de bilen ve onunla uğraşan bir kişiydi. Evrende ve doğada meydana gelen değişimleri hava, toprak, su, ateş olmak üzere dört ana madde (öge) ve sevgi, nefret kavramlarıyla açıklamaya çalıştı (Resim 1.1.6). Daha sonra Platon, yukarıdaki dört ana maddeyi “element” olarak adlandırmıştır. Empedokles, yaşadığı bölgedeki veba salgınını çevredeki bataklıkları kurutarak önlemiştir.

Demokritos

Demokritos, bir maddeyi sürekli küçük parçalara bölme işleminin sonsuza dek sürdürülemeyeceği düşüncesinden yola çıkarak maddelerin çok küçük taneciklerden oluştuğunu ve bu taneciklerin bölünemez olduğunu savunmuştur. Bölünemez taneciklere “atom” adını vermiştir. Demokritos atomları sert, bölünemez ve sürekli hareket hâlinde olan yapılar olarak düşünmüştür

Bunları Biliyor musunuz?

Antik Yunan’da deney yapmanın da dâhil olduğu el işleri, adi işlerden sayılıyordu. Bu nedenle Yunan filozofları, madde ve evren ile ilgili düşüncelerini deneye dayandıramamıştır. Filozofların, madde ve “evren”i bir bilim insanı gibi değil de daha çok bir şair gibi gözlemledikleri söylenir. Bu dönemde günümüzdeki bilimsel yönteme yakın bir yöntemle çalışan tek filozof, Arşimet’tir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry