Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Pasifik Yayınları

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 144 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları Pasifik Yayınları

Suyun sıvı hâli kendinden az yoğun maddeleri kaldırır. Böy- lece bazı göllerde, nehirlerde, denizlerde tekne ve gemiyle taşımacılık yaparken bazı nehirlerde de ağaç tomruklarını doğrudan yüzdürerek istenen yere ulaştırırız
Suyun sıvı ve iyi bir çözücü olması; bitkilerin, insanların ve hayvanların ihtiyacı olan bazı mineralleri su içinde çözünmüş olarak almalarını ve bu minerallerin vücutlarında nakledilmesini sağlar. Barajlar aracılığıyla suyun enerjisinden de faydalanırız. Yine, su buharının etkisinden yararlanarak çalışan buhar jeneratörleri ile elektrik elde ederiz. Otomobil, şeker, kumaş, çelik, alüminyum vb. üretiminde su, olmazsa olmaz maddelerdendir. Suyu ayrıca nükleer santrallerde soğutma yapmak ve buhar elde etmek amacıyla kullanırız.

Akciğer solunumu yapan tüm canlılar, solunumları sırasında havadan su buharı da alır. Bu sayede, soluk borusu ve akciğer, nemli kalarak sağlıklı çalışır. Su, sıvı hâlde (akıcı) olmasaydı bu maddenin taşınması zorlaşırdı. Sıvı hâliyle yaşamımızı kolaylaştıran yalnızca su mudur? Benzin, mazot gibi yakıtların katı hâlde olduğunu düşünün. Bu durumda bunların taşınmasından kullanımına kadar birçok sorun oluşurdu. Aynı durum katılar için de geçerlidir. Katıları şekillendirerek gerektiği yerde kullanabiliriz. Kullandığımız bir katının örneğin demirin eridiğini ve sıvı olduğunu düşünürsek birçok bina, malzeme, araç gereç yaşamımızda olmazdı. Maddelerin hâl değiştirmesi önemlidir. Örneğin demiri eritmeden şekillendirmek bir yere kadar yapılabilir. Demir, mineralinden elde edilirken sıvı hâle gelir.

Peki, maddenin gaz hâlde olması yaşamımızı nasıl etkiler? Havayı düşünelim: Havanın gaz olması, gökyüzünü daha iyi görmemizi sağlar. Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasını, uçakla seyahat edebilmemizi de yine havanın gaz hâlde olmasına borçluyuz. Ayrıca insanlar ve bitkiler, solunumları için gerekli oksijeni havadan gaz hâlde alır. Oksijen sıvı hâlde olsaydı bitkiler ve bizler için neler değişirdi? Maddeleri genellikle oldukları fiziksel hâliyle kullanırız ancak ihtiyacımıza göre de maddelerin hâl değişmelerinden faydalanırız. Maddenin hâl değiştirmesi, sadece doğadaki su döngüsünde mi gözlemlenir? Sanayide maddenin hâl değiştirmesinin kullanıldığı yerler var mıdır? Şimdi, birlikte bu sorulara yanıt arayalım.

HÂL DEĞİŞİMLERİNİN SANAYİDEKİ ÖNEMİ

Maddenin farklı fiziksel hâllerde bulunabilmesi ve hâl değiştirilerek kullanılması, sanayide sıkça karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin bazı metallerin şekillendirilmesi, eritilip sıvı hâlinin kalıba dökülmesi ile yapılır. Gaz hâldeki bazı maddelerin ise sıvılaştırılarak kullanılması yaygın bir yöntemdir. Şimdi, bu maddelerden bazılarını inceleyelim

PG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı)

LPG, İngilizce “Liquified Petroleum Gas (likufayt petrolyum gas)” kelimelerinin baş harflerinin kullanıldığı bir kısaltmadır. Türkçe anlamı “sıvılaştırılmış petrol gazı”dır. LPG; benzine alternatif olan yüksek kalitede bir enerji kaynağıdır. LPG; propan (C3H8) ve bütan (C4H10) gazlarının karışımıdır. LPG sıkıştırılarak (yüksek basınçta) sıvılaştırılır ve depolanır

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 144 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry