9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 119 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Pasifik Yayınları
Metallerin üstüne kuvvet uygulandığında, örneğin bir çekiçle vurulduğunda, (+) yüklü metal atomları elektron denizi içerisinde hareket ederek yer değiştirir. Böylece metalin bağ yapısı bozulmaz (Aynı yükler karşı karşıya gelmez.). Metalin kuvvet etkisiyle şekil değiştirmesi gerçekleşir. Metalik bağdan kaynaklanan bu özellikten dolayı metaller dövülebilir, esneyebilir, tel ve levha hâline getirilebilir. Metal atomundaki değerlik elektron sayısı arttıkça elektron denizindeki elektron sayısı da artmış olur. Bu durumda, metal atomunun etrafındaki negatif yük yoğunluğu artarken atomun pozitif yük miktarı da artar. Böylece pozitif yüklü metal iyonları ile çevresindeki elektron denizi arasındaki çekim kuvveti artar. Metaldeki metalik bağ daha güçlü olur. Bağ kuvveti arttıkça metalin erime noktası ve sertliği de artar. Aynı periyotta yer alan Na, Mg ve Al elementlerinin erime noktaları ve sertlikleri sırasıyla;
ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYALIM
1- Bazı element atomlarına ait katman elektron dağılımı aşağıda verilmiştir. Bunların 3Li, 8O, 11Na, 17CI, elementlerinden hangisine ait olduğunu, altlarındaki boşluğa yazarak belirtiniz. Bu atomların iyonik ya da kovalent bağdan hangisi ya da hangilerini yapmasını beklersiniz? Neden?
- Cevap:
a- 8O Ametal olduğu için diğer ametallerle kovalent, metaller ile iyonik bağ yapar.
b- 17CI Ametal olduğu için diğer ametallerle kovalent, metaller ile iyonik bağ yapar.
c- 11Na Metal olduğu için ametallerle iyonik bağ yapar.
d- 3Li Metal olduğu için ametallerle iyonik bağ yapar.
2- Aşağıda bazı kovalent bağ oluşumlarının Lewis yapıları verilmiştir. Bu Lewis yapılarını inceleyerek kovalent bağların türünü, molekülün polarlık durumunu ve neden bu atomlar arasında kovalent bağ oluştuğunu belirtiniz.
- Cevap:
F2 molekülü, → apolar kovalent bağ, apolar molekül
N2 molekülü, → apolar kovalent bağ, apolar molekül
H2O molekülü, → polar kovalent bağ, polar molekül
CO2 molekülü, → polar kovalent bağ, apolar molekül
9. Sınıf Pasifik Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 119 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.