9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 82
Aşağıdaki tabloda yer alan elementlerin iyonik bileşiklerde beklenen iyon yükleri nedir? Belirtiniz. (Cevaplarınızı tabloda yer alan sembollerin sağ üst köşesine yazabilirsiniz. Hidrojen iyonu örnek olarak verilmiştir.)
Aşağıdaki paragrafı okuyarak soruları cevaplandırınız.
Bir atomdaki proton sayısı, bir elementi diğerinden ayırt etmede kullanılır ve her elementin atomlarındaki elektron sayısı proton sayısına göre bulunur. Atomda elektronlar elektron bulutu olarak tanımlanan bir bölgede bulunur. Elektron bulutu içindeki elektronların düzenlenmesi/dağılımı, bir atomun elektron konfigürasyonu olarak bilinir. Farklı elementlerin atomları farklı sayıda protona (ve dolayısıyla elektronlara) sahip olduğundan her element atomunu diğer element atomlarından ayıran benzersiz bir elektron konfigürasyonu vardır. Elektron konfigürasyonunda özellikle son katman elektronları, element atomlarının kimyasal davranışı üzerinde etkilidir.
1.VIIIA grubu elementleri güçlü etkileşimlere katılması beklenmezken, diğer A grup elementlerinden olan metallerle ametaller arasında iyonik, ametaller arasında kovalent bağlar oluşur. Bu davranışın nedenini atomların son katman elektronları ve Lewis modeli ile ilişkilendirerek açıklayınız.
- Cevap:
Bir atomun elektron konfigürasyonu bir element atomunun kimyasal davranışını belirler, ancak bir atomun tepkime verip vermeyeceğini ve ne tür bir kimyasal tepkime vereceğini belirlemek için en dış katmanda yer alan değerlik elektronlarına bakılır. En dıştaki elektronlar, kimyasal reaksiyona girer. Lewis yapıları, yalnızca en dıştaki elektronları göstermenin kısa yolu olup kimyasal reaksiyonları ifade etme yönteminde kolaylık sağlar. VIIIA grubunda yer alan element atomları sahip olduğu elektron düzeni nedeniyle en düşük enerjili hâldedirler ve bu hâli koruma eğilimindedirler. Bu nedenle kimyasal bağ yapmazlar. Diğer elementlerde VIIIA grubu element atomları gibi en düşük enerjili hâle ulaşabilmek için değerlik elektronlarını helyuma (He) benzemek için 2’ye (dublet), neon (ne) ve argona (Ar) benzemek için 8e tamamlamaya çalışırlar. Bunun için kimyasal bağ yapma eğilimindedirler.
Örneğin IA grubunda yer alan sodyum (Na), potasyum (K) ve lityumun (Li) her birinin en dış kabuklarında tek bir elektron vardır. Üç atom benzer şekilde reaksiyona girer. İyonik bağ oluşumu sırasında bir elektronunu kaybederek “+” yüklü iyon hâline geçerler. VIIA grubunda yer alan flor (F) ve klor (Cl) atomları her birinin en dış kabuklarında 7elektron vardır. İki atom benzer şekilde reaksiyona girer. İyonik bağ oluşumu sırasında bir elektronunu kazanarak “ – ” yüklü iyon hâline gelir. IA ve VIIA grup elementlerinin son katman elektron yapısı, aralarında iyonik bağ oluşabileceğini gösterir.
2.Aşağıdaki bileşikleri oluşturan atom ve iyonların değerli elektron katmanında bulunan elektron sayılarını belirtiniz.
- Cevap:
Li+: 0 e–
F– : 8 e–
C : 8 e–
Cl : 8 e–
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.