9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 56
Yukarıdaki bilgiler ve periyodik sistem yardımıyla aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Moseleyden önce, elementlerin sınıflandırılmasında elementlerin hangi özelliğinden yararlanılmıştır? Sizce bu özellik Moseley tarafından neden tercih edilmemiştir? Moseley’in çalışması hak- kındaki düşünceniz nedir?
- Cevap: Elementler periyodik sistemde, artan kütlelerine göre yerleştirilmiştir. Potasyum elementinin atom kütlesi 39,1 atom numarası 19dur. Atom kütlesine göre argon potasyumdan önce olmalıdır. Fakat Mendeleyev’in sisteminde potasyum argondan sonra gelmektedir. Çünkü potasyum aktif metal, argon asal gazdır. Bu durum atom kütlesine göre kimyasal özelliklerin belirleneceği ve bir sistem oluşturulabileceğinin doğru bir yaklaşım olmadığını göstermiştir. Sorunun üçüncü kısmının cevabı öğrenciye bırakılmıştır.
2. Moseley, yaptığı çalışmalarla periyodik sistemin gelişmesine nasıl bir katkıda bulunmuştur? Siz böyle bir çalışmayı atomların elektron sayılarını dikkate alarak yapsaydınız çalışmanızın sonuçları ne olurdu? Açıklayınız.
- Cevap: Modern periyodik sistem, elementlerin atom kütlesindeki artışa göre değil, artan proton sayısına göre düzenlenmesi gerektiğini ortaya çıkardı. Atomlar nötr tanecikler olduğu için proton sayısıyla elektron sayısı birbirine eşittir. Bu nedenle elektron sayısı dikkate alınarak yapılacak periyodik sistemle proton sayısı dikkate alınarak yapılana periyodik sistem arasında fark olmayacaktır.
3. Moseley’in çalışmasından önceki periyodik sistem ile sonraki periyodik sistem (günümüzde kullanılan) arasındaki farkı belirleyen elementleri tespit ederek bu elementlerin periyodik sistemdeki yerlerinin değişimini periyodik sistem üzerinde gösteriniz.
- Cevap: Atom numarasıyla periyodik cetvel düzenlendiğinde, atom kütlesindeki artışa göre düzenlenmiş olan Mendeleyev’in tablosundaki tutarsızlıklar ortadan kalktı. Tellüryumun atom numarası 52, iyot elementinin atom numarası 53’tür. Bu nedenle tellür gerçekten de iyottan daha büyük atomik kütleye sahip olsa da periyodik tabloda iyottan önceki kutuya yerleştirildi. Bunun gibi birkaç değişiklik yapıldı. Diğer örnek ise Ar ile K elementleridir. Sonuç olarak Mendeleyev ve Moseley’in, modern periyodik tablonun geliştirilmesinde çok önemli paya sahip oldukları inkâr edilemez bir gerçektir.
4) Elementlerin periyodik sisteme yerleştirilmesinde nasıl bir yöntem kullanılmıştır? Bu yöntemin avantajları nelerdir?
- Cevap: Elementlerin artan atom numarasına göre düzenlenmesi durumunda, kimyasal ve fiziksel özelliklerinin periyodik bir şekilde tekrar ettiği görülür. Sonuç ise bugün bildiğimiz periyodik tablodur. Periyodik tabloda, elementler atom numaralarındaki birer birer artışa göre yatay periyotlarda (enerji seviyesi) bulunurken kimyasal özelliklerindeki benzerliklere göre dikey gruplarda sıralanmışlardır.
5) Atomların katman-elektron dağılımlarıyla periyodik sistemdeki yerleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
- Cevap: Atomların katman-elektron dağılımlarında katman sayısı atomun periyodik sistemdeki periyodunu, som katmandaki elektron sayısı ise atomun periyodik sistemdeki grup numarasına karşılık gelmektedir.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 56 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.