9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 36
Aşağıda asit baz titrasyonuna ait bir deney anlatılmıştır. Metni okuduktan sonra metinle ilgili aşağıda verilen soruları cevaplayınız.
Titrasyon
Derişimi bilinmeyen asit çözeltisinin derişimini tayin etmek için titrasyon deneyi yapılır. HCl çözeltisinin derişimini hesaplamak için derişimi bilinen NaOH çözeltisi ile titrasyon yapılır. Bunun için HCl çözeltisi büret ile hacmi ölçülerek balon jojeye konulur. Daha sonra HCl çözeltisinin içine indikatör katılır. Derişimi bilinen NaOH çözeltisi mezüre konularak şekildeki düzenek hazırlanır. Mezürün musluğu açılarak titrasyon işlemi yapılır. Titrasyon işlemine HCl çözeltisinde renk değişimi oluncaya kadar devam edilir. Renk değişimi görülünce musluk kapatılır. Mezürdeki harcanan NaOH çözelti hacmi tespit edilerek HCl çözeltisinin derişimi hesaplanır.
1.Deneydeki malzemelerin hangileri amacına uygun kullanılmamıştır?
- Cevap: Büret ölçüm için kullanılmaz. Deneyde HCl çözeltisinin konulduğu kap balon joje değildir. NaOH çözeltisi mezüre konulmamıştır. Dolasıyla deneyde büret, balon joje ve mezür amacına uygun kullanılmamıştır.
2. Hatalı kullanılan malzemeleri belirleyerek deney metnini doğru olarak tekrar düzenleyiniz.
- Cevap: Büret yerine hacim ölçümü için mezür kullanılmalıdır. HCl çözeltisinin konulduğu kap için balon joje yerine erlen mayer kullanılmalıdır. NaOH çözeltisinin konulduğu kap için mezür yerine büret kullanılmalıdır.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.