9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 233 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 233
Aşağıdaki metni okuyarak görseli ve tabloyu inceleyiniz.
Sertlik, su içinde çözünmüş (2+) değerlikli iyonların; Ca2+, Mg2+, Sr2+, Fe2+ ve Mn2+ derişimlerinin sonucudur. Suda bulunan HCO3, SO^, Cl, NO3, SiO^, CO^ anyonlarının bu katyonlarla oluşturdukları tuzlar, sulardaki sertliği oluşturur. Bu iyonların tuzlarını çözünmüş olarak bulunduran sular, sert sular olarak adlandırılmaktadır. Ancak Ca2+ ve Mg2+ dışındaki katyonlar doğal sularda çok az bulunduğundan sertliğe fazla katkıda bulunmamaktadır. Bu yüzden toplam sertlik Ca2+ ve Mg2+ iyonu konsantrasyonlarının toplamı olarak tanımlanmakta ve mg CaCO3/1 L olarak ifade edilmektedir. Başka bir ifadeyle suların sertliği 100 mL (veya 1 L) suda kalsiyum oksit veya karbonatlarının miktarı ölçü alınarak miliekivalan veya sertlik derecesi (SD) birimi ile ifade edilir. Suların mg CaCO3/1 L olarak sertlik sınıflandırılması Tablo Ide gösterilmiştir.
Sulardaki sertlik, suyun toprak ve kaya oluşumları ile teması sonucu meydana gelir. Yağmur suları çözünmüş hâlde atmosfer gazlarını içerebileceğinden pH’ı düşebilir. Yere düştüğünde de toprak ve kayalardaki bazı bileşenleri çözer. Fakat pH’ı 7 civarında olan yağmur suyu, doğal sularda çok miktarda bulunan sertlik kaynağı maddelerin hepsini çözüp taşımaya yeterli değildir.
- Cevap: Bu etkinliği siz cevaplayabilirsiniz.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 233 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.