9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 232 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 232
Yaşamın temel kaynağı olan su, hem ekosistemlerin devamlılığı hem de insanlığın devamı için vazgeçilmezdir. Yukarıdaki metin, bir kurumun su tasarrufu için aldığı tedbire örnek olarak verilmiştir. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Dünyadaki su miktarını ve bu miktarın ne kadarının kullanılabilir olduğunu araştırınız.
- Cevap: Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyon km3 kadar ve bu suyun %97,5’i okyanuslardaki tuzlu sudur. Kalan %2,5’in de yalnızca %0,5’i kullanılabilir durumdayken tatlı suyun %90’dan fazlası kutuplarda ve yer altında bulunmaktadır.
2. Diğer ülkelerde ve ülkemizde kişi başına düşen yıllık su miktarını araştırınız ve ülkemizin su zenginliğini yorumlayınız.
- Cevap: Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8,000-10,000 m3 arasında olmalıdır. Kişi başına düşen yıllık 1,430 m3lük kullanılabilir su miktarıyla Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen su zengini bir ülke değildir.
3. Metinde geçen bilimsel su yönetiminin su tasarrufu açısından önemini açıklayınız.
- Cevap: Bilimsel su yönetimi ile su kaynaklarının korunması, temini, taşınması, kullanılabilir hâle getirilmesi, oluşan atık suların arıtılması gibi işlemler ayrı ayrı değil bütün olarak ele alınır. Bu sayede su kaynakları, tüketilen ve kullanılabilir hâle getirilen değerler sürekli kayıt altına alınarak sürekli ve kalıcı su tasarrufu sağlanmaktadır.
4. Şehir hastanesinde gri su deposunun kullanılmasının katkıları sizce neler olabilir? Gri su deposu sayesinde hastanedeki yeşil alanların sayısı daha fazla artırılıp insanlara daha güzel bir ortamda hizmet verilebilir mi?
- Cevap: Gri su deposuyla hem kullanım suyundan tasarruf sağlanır hem de daha fazla sağlıklı ve düzenli peyzaj alanları elde edilerek insanlara daha güzel bir ortamda hizmet verilebilir.
5. Suyun tasarruflu kullanılması için birey olarak alabileceğimiz tedbirleri yazınız.
- Cevap: İhtiyaçtan fazla ve gereksiz su kullanılmamalı. Arıza sebebiyle ortaya çıkan kaçaklar mutlaka tamir edilmeli, bakımı yapılmalı. Halka açık alanlarda ve evlerde kullanılan musluklar mümkünse fotoselli veya basmalı /süreli akan olanlardan seçilmeli. Su tasarrufu sağlayan duş başlıkları kullanılmalı. Klozet rezervuarlarındaki su depolama ayarları yeterli olan en düşük seviyeye ayarlanmalı. Şebeke suyu ile bahçe sulama, halı, araç yıkama vb. işler yapılmamalı. Dişlerimizi fırçalarken ya da tıraş olurken musluklar açık bırakılmamalı. Sebze ve meyveleri akan suda yıkamak yerine tıkaçlı bir lavaboda ya da bir kâseye su doldurarak yıkamalı. Su sayacınıza bakarak su tüketmediğiniz bir anda, tesisatınızda sızıntı olup olmadığı kontrol edilmeli. Çamaşır ve bulaşık makineleri yalnızca tam doluyken çalıştırılmalı. (Böylece, hem daha az enerji hem de daha az su ve deterjan tüketilmektedir.) Bulaşıklar elde yıkanırken musluklar kapalı tutulmalı. Bahçe düzenlemeleri yapılırken bakımı çok su gerektiren çim yerine, susuzluğa dayanıklı ağaçların tercih edilmesi hem su tüketimini azaltacak hem de yeşil alan miktarını artıracaktır.
6. Siz de eviniz, yaşadığınız şehir, ülkeniz ya da herhangi bir işletme için su tasarrufu ve su kaynaklarının korunmasına yönelik farklı çözüm önerileri geliştiriniz.
- Cevap: Fert başına aylık su tüketimi hesaplanarak bu tüketim değerini aşan fertlere, yaptırım uygulama ve yaptırım sonucunda yeşil alanların miktarını artırma. Fabrikalarda tüketilen suların tekrar kullanılması için mini arıtma tesisleri kurma.
Ev ve iş yerlerindeki muslukları sensörlü musluklarla değiştirme gibi çözüm önerileri geliştirmeleri beklenir.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 232 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.