9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 210 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 210
1. Bir önceki grafikte yatay eksende zaman, bu grafikte ısı enerjisi (termal enerji) kullanılmış olduğu hâlde neden iki grafik birbirine benzemektedir? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Her iki grafikte de dikey sütunlar aynı olup sıcaklığı göstermektedir. Yatay sütunlar farklıdır ve bunlar ısı enerjisi ve zamanı göstermektedir. Isı zamana bağlı olarak bir maddeye aktarılabilir ya da maddeden ortama salınabilir. Isı aktarımı oldukça zaman ilerleyeceğinden iki grafikte de zaman ve ısı için benzeri oranda miktar artış ya azalma görülür. Bu nedenle grafikler de benzerdir.
2. Sabit basınç altında saf maddelerin hâl değişim sıcaklıklarının neden değişmediğini açıklayınız.
- Cevap: Hâl değişimlerinde sıcaklıkta bir artış ya da azalış olmaksızın, bir maddenin bir hâlinden (örneğin katı) diğer hâline (örneğin sıvı) geçişi için ısı kullanılır ya da serbest bırakılır. D^E: Bir sıvıyı kaynama noktasında sıcaklık değişmeksizin gaza dönüştürmek için gereken (ortamdan alınan) ısı enerjisi, buharlaşma ısısı olarak adlandırılır. Bu sürecin tersi; E^D: Kaynama noktasındaki bir gazın sıcaklığı değişmeksizin sıvıya dönüştürmek için gereken ısı enerjisi, yoğunlaşma ısısı olarak adlandırılır. Yoğunlaşma ısısı, ısı enerjisinin sistemden ortama atılmasına neden olur. B^C: Bir katıyı erime noktasında aynı sıcaklıkta bir sıvıya dönüştürmek için gereken ısı enerjisi, erime ısısı olarak adlandırılır. Bu sürecin tersi; C^B: Donma noktasında bir sıvıyı aynı sıcaklıkta katıya dönüştürmek için gereken ısı enerjisi, donma ısısı olarak adlandırılır. Gizli donma ısısı, ısı enerjisinin sistemden atılmasına neden olur.
3. Sabit basınç altında suyun donma ve erime sıcaklığı hakkında ne söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Aynı olup 1 atmosfer basınçta 0 °C’dir.
4. Suyun hâl değişim grafiğinde kinetik ve/veya potansiyel enerjinin arttığı, azaldığı veya aynı kaldığı kısımları belirtiniz.
a) A ile B, C ile D ve E ile F arasında sıcaklık değiştiğinde
- Cevap: Kinetik enerji artar, potansiyel enerji aynı kalır.
b) B ile C ve D ile E arasında sıcaklık sabit kaldığında
- Cevap: Potansiyel enerji artar, kinetik enerji aynı kalır.
Su miktarını değiştirdiğimizde her iki grafikte nasıl bir değişiklik olabileceğini yorumlayınız.
- Cevap: Her iki grafikte de dikey sütunlar aynı olup sıcaklığı göstermektedir. Saf maddelerde erime ve kaynama noktaları miktara bağlı olmadığı için sıcaklık sütunu değişmez. Yatay sütunlarda ise değişiklik olur. Aynı sıcaklık değerleri arasında bir grafik elde etmek istendiğinde madde miktarı artınca (azalınca) verilen ısı miktarı da artmalıdır (azalmalıdır.). Aynı ısı kaynağı kullanıldığı sürece yatay sütunda benzer değişimler beklenir. Isı zamana bağlı olarak bir maddeye aktarılabilir ya da maddeden ortama salınır.
Maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma hâlleri ile ilgili bir Venn şeması tasarlayınız. Tasarlayacağınız Venn şemasında bu dört hâle ait ortak ve ayırt edici özellikler yer almalıdır.
- Cevap: Bu etkinliği siz cevaplayabilirsiniz.
9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 210 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.