Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 206

3- Bir otomobil lastiğinde ölçülen 35 psi’lık basıncın kaç atmosfer basınca karşılık geldiğini hesaplayınız.

  • Cevap:

4. Gaz basıncını belirtmede kullanılan birimler nelerdir? Günlük hayatta bu birimleri kullandığımız yerlere örnekler veriniz.

  • Cevap: Atm, mmHg, torr, bar kPa, paskal psi. Araç lastiklerinde psi, meteorolojide milibar vs.

5. Sıcaklık artışıyla gaz basıncındaki değişimi nasıl yorumlarsınız? Sobanın yanındaki balon ile güneş altındaki plastik malzemeden yapılmış bir topun hacmindeki artışın bu durumla ilgisi var mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Gaz moleküllerinin sıcaklıkları arttığında (Kinetik enerjileri de artar.) daha hızlı hareket ederek bulunduğu kaba daha fazla basınç uygular. Bu durum balon ya da plastik malzemeden yapılmış topun hacminde artışa neden olur.

6. Yükseklere çıkıldıkça basıncın değişmesinin soluk alışverişimize ne gibi etkileri vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Deniz seviyesinden yukarılara çıkıldıkça havanın sıcaklığının ve neminin değişmesinin yanı sıra soluduğumuz havadaki oksijen miktarında da önemli değişiklikler olur. Deniz seviyesinde havanın içindeki gazların aşağı yukarı beşte biri oksijendir. 5 bin metre yükseklikte de olsa oksijen oranında önemli bir değişiklik olmaz. Lakin yüksek irtifada da oksijen oranının yüzde 20 olması, akciğerlerimize her solukta giren havada aynı miktarda oksijen olduğu anlamına gelmez. Yükseklere çıktıkça atmosferin basıncı azalır, içindeki oksijen molekülleri seyrekleşir. Aynı miktarda oksijen için çok daha sık ve daha derin solumamız gerekir. Bu durum çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Bir solukta aldığımız oksijen, deniz seviyesine göre yükseklerde daha düşük olduğu için her solukta alınan havada oksijen oranı azalır. Yeterli oksijen alabilmek için daha sık soluk alınmaya çalışılır. Bu çaba havadaki oksijen azlığını ancak bir ölçüde telafi edebilir. Yükseklik arttıkça hızlanan soluk alıp verme, oksijen miktarını normal düzeyde tutmak için yeterli olmaz. Üstelik, fazla mesai yapan solunum kasları daha fazla enerji harcadığından vücudun oksijen ihtiyacı artar. İşleri düzeltmek için kalp daha fazla çalışarak dokuların oksijen açlığını gidermeye çalışır.

7. Helyum gazıyla doldurulmuş bir balonun açık havada serbest bırakıldığında patlamasının sebebini tahmin ediniz. Yaptığınız tahminin doğruluğunu araştırınız. (Helyum gazının yoğunluğu havanın yoğunluğundan küçüktür.)

  • Cevap: Balonun yükseklere çıktıkça azalan açık hava basıncı sebebiyle hacmi artacak ve zamanla patlayacaktır.

9. Sınıf Meb Yayınları Kimya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 206 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap

** Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!